Linkovi

Karadžić: Srebrenica "lažni mit"


Karadžić: Srebrenica "lažni mit"
Karadžić: Srebrenica "lažni mit"
<!-- IMAGE -->

Bivši predsednik Republike Srpske, Radovan Karadžić je na kraju uvodne reči odbrane pred Haškim tribunalom izjavio da vojne snage nisu proterivale nesrpsko stanovništvo širom Bosne i Hercegovine već da su civili sami zahtevali da odu dodajući da su zločini za koje je optužen u Sarajevu "lažni mitovi" a da su stradali u Srebrenici "lažne žrtve".

U konfuznom izlaganju, Haški optuženik je sukobe u Sarajevu nazvao "podmuklom strategijom" mladih bosanskih muslimana u cilju "izazivanja stranih vojnih intervencija".

"Ja sam uveren da na Markalama 1 i Markalama 2 možda čak nije bilo civilnih žrtava, možda su sve postavljeni leševi", rekao je optuženik za ratne zločine, Radovan Karadžić.

Govoreći o Sarajevu, Karadžić tvrdi da grad nije bio pod srpskom opsadom već da je bio podeljeni grad.

"Džordž Keni iz Stejt departmenta, koji je dobro upoznat sa našom situacijom, samoinicijativno je, bez da ga je pitalo tužilaštvo ili odbrana, napisao da je pogrešno pisati da je Sarajevo grad pod opsadom kao Lenjingrad. Sarajevo je pre Bejrut; podeljeni grad", izjavio je Karadžić.

Ubistvo više od 7 hiljada muslimana u Srebrenici 1995. godine je, veruje Karadžić, takodje obmana i zavera muslimana - "vidite, mi znamo da se i sada iskopavaju grobovi po Bosni iz nekih mesta da bi u julu bio neko da se sahrani u Srebrenici".

Predsedavajući sudija Haškog tribunala, O Gon Kvon odobrio je danas Karadžiću da uloži žalbu na prethodnu odluku kojom je odbijen njegov zahtev za odlaganje prvog svedočenja svedoka optužbe do 17. juna zbog toga što, kako tvrdi optuženi, nije imao dovoljno vremena da se pripremi za odbranu.

"Karadžić ima pravo da uloži žalbu na presudu", istakla je portparolka Haškog tribunala, Nerma Jelačić.

<!-- IMAGE -->

Reakcije preživelih masakra u Srebrenici, koji su došli da prisustvuju sudjenju, bile su vrlo ogorčene.

"Toliko se bavi lažima da čovek koji je normalan ne može da poveruje. Treba ga nagraditi Nobelovom nagradom za laž", smatra Sabra Kolenović iz udruženja Majke Srebrenice.

Pošto apelaciono veće Tribunala donese odluku o Karadžićevom zahtevu za odlaganje početka dokaznog postupka, sudjenje će se nastaviti iskazom prvog svedoka optužbe.

Bivši predsednik Republike Srpske je u dve tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje medjunarodnih talaca tokom rata u BiH 1990-ih.

XS
SM
MD
LG