Linkovi

Tojota tvrdi da je elektronika u vozilima bezbedna


Tojota tvrdi da je elektronika u vozilima bezbedna
Tojota tvrdi da je elektronika u vozilima bezbedna

<!-- IMAGE -->

Glavni inženjer japanskog proizvođača automobila Tojota, Takeši Učijamada, namerava da kaže američkim zakonodavcima da je kompanija sigurna da elektronika u njenim vozilima nije uzrok iznenadnog, nekontrolisanog ubrzavanja.

Funkcioneri Tojote danas svedoče pred članovima senatskog Odbora za trgovinu, nauku i transport, što je treće svedočenje o problemima sa Tojotinom vozilima u proteklih sedam dana.

Tojota je opozvala više od 8 miliona svojih automobila zbog pojave iznenadnog nekontrolisanog ubrzavanja. Neki stručnjaci i članovi Kongresa veruju da je uzrok tome greška u elektronskim uređajima u vozilima.

U svom unapred pripremljenom saopštenju, glavni inženjer Tojote Takeši Učijamada kaže da je elektronska kontrola rada motora projektovana tako da bude "apsolutno pouzdana" i da intenzivna testiranja nisu pokazala nikakve greške.

U svojoj uvodnoj reči, predsedavajući pomenutog senatskog odbora, Džon Rokfeler, optužio je Tojotu da profitu dala prednost nad bezbednosnim pitanjima.

Takođe danas, američki Sekretarijat za transport saopštio je da vodi istragu o 52 nesreće sa ljudskim žrtvama, u poslednjih 10 godina, zbog njihove moguće povezanosti sa nekontrolisanim ubrzavanjem vozila marke Tojota.

XS
SM
MD
LG