Linkovi

Server: Srbiji potrebno rešenje sa Kosovom za članstvo u EU


Server: Srbiji potrebno rešenje sa Kosovom za članstvo u EU
Server: Srbiji potrebno rešenje sa Kosovom za članstvo u EU

<!-- IMAGE -->

O statusu severnog dela Kosova i predstojećoj odluci Medjunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa potpredsednikom Američkog instituta za mir, Danielom Serverom.

Server: “Severni deo Kosova je pod direktnom kontrolom Beograda i ja to ne bih nazvao paralelnim isntitucijama, već srpskim institucijama. To je bio slučaj od kraja rata i tako će ostati ukoliko medjunarodna zajednica ne učini nešto da promeni tu situciju. Lično pozdravljam plan Pitara Fejta, kojim bi se Srbima na severu Kosova dao veliki stepen autonomije, što je na svom mestu.”

Glas Amerike: Predsednik Srbije Boris Tadić I drugi srpski zvaničnici postojano ističu da Beograd neće nikada priznati nezavisno Kosovo. Da li vidite bilo kakve okolnosti pod kojima bi ta odluka mogla da bude promenjena?

Server: “Beograd ima pravo da ne prizna Kosovo i niko ga neće naterati da to učini. S druge strane, ne verujem da će Srbija postati članica EU ukoliko ne postigne neko rešenje sa Kosovom, odnosno de fakto priznanje nezavisnosti Kosova. Drugim rečima, Srbija ne može da očekuje da bude članica EU i da zadrži Kosovo - ili jedno ili drugo. Medjutim, EU ne može to da to kaže Beogradu, pošto od 27 zemalja Unije 5 ne priznaju nezavisnost Kosova, ali mislim da će na kraju stav većine preovladati.”

Glas Amerike: Srbija sada očekuje odluku Medjunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Ako bi ta odluka išla u prilog Beogradu ili Prištini, kakva bi bila praktična korist od nje?

Server: “Naravno, odluka Medjunarodnog suda pravde nije obavezujuća već savetodavna. Beograd je zatražio od suda da se izjasni o tom pitanju i stoga mi se čini da bi morao da poštuje tu odluku i postupi u skladu sa njom, bila ona pozitivna ili negativna. S druge strane, Priština nije želela i opirala se upućivanju tog slučaja Medjunarodnom sudu pravde, te stoga Kosovo ima veće pravo da odbije odluku od Beograda. Nadam se da će sud doneti odluku koju će uvažiti i poštovati obe strane. Bilo bi dobro ako bi ova odluka vodila ka rešavanju kosovskog pitanja. Došlo je vreme da Beograd i Priština počnu direktne razgovore bez posrednika, a na bazi jednakosti.”

Glas Amerike: Da li bi Brisel i Vašington mogli da izvrše još veći pritisak na Beograd da prizna Kosovo?

Server: “Ne verujem da će iko vršiti bilo kakav pritisak na Beograd, pošto je doneta odluka da se to pitanje ostavi po strani. Kako su 22 zemlje Evropske unije priznale nezavisnost Kosova one neće dozvoliti Srbiji da udje u EU dok se to pitanje ne reši. Naravno, vi biste mogli reči da su dozvolili Kipru da postane članica Unije, ali sada zbog takve odluke žale i takvu grešklu neće ponoviti. Dakle, Sribja mora da reši to pitanje pre učlanjenja u EU.”

Glas Amerike: Da li bi pitanje Kosova moglo da postane kamen spoticanja u odnosma SAD sa Rusijom, pa i nekim zemaljama EU?

Server: “Pod pretpostavkom da će Rusija uvek podržavati Srbiju, mislim da bi to onda mogao da popstane problem u odnosima Vašingtona i Moskve. Medjutim, ne verujem da će to biti slučaj pošto Rusija ima svoje probleme sa EU i SAD, i pošto imate daleko aktuelnija bilateralna i medjunarodna pitanja. Mislim da je stvar nezavisnosti Kosova pitanje koje se uglavnom tiče Beograda i Prištine i koje oni sami treba da reše.”

XS
SM
MD
LG