Linkovi

Sukob policije i demonstranata u Jerusalimu


Četiri izraelska policajca i najmanje 12 palestinskih demonstranata je povređeno kada je policija preduzela akciju u dvorištu u blizini džamije Al Aksa u Jerusalimu, da bi sprečila demonstrante da bacaju kamenice na turiste.

<!-- IMAGE -->

Policija je saopštila da je u vezi sa neredima uhapšeno sedam Palestinaca. Demonstranti su zasuli policiju kamenicama, a policija je uzvratila suzavcem i gumenim mecima. Policija kaže da se dvadesetak demonstranata zabarikadiralo u džamiji, pre nego što je u kompleksu uspostavljen mir.

Izraelske vlasti kažu da je taj lokalitet od početka nereda posetilo više od hiljadu turista. Kompleks obuhvata džamiju Al Aksa i Zapadni zid, koji je jedno od najsvetijih jevrejskih lokaliteta. Palestinci organizuju žestoke proteste otkako je Izrael prošle nedelje objavio da je na spisak spomenika koje će da obnovi, uvrstio i Grobnicu patrijarha u Hebornu i Rahelin grob u Vitlejemu.

Plan za konzervaciju tih svetilišta je razgnevio Palestince, koji smatraju da je Zapadna obala deo njihove buduće države i ne prihvataju bilo kakvo prisustvo Izraela na tom području.




XS
SM
MD
LG