Linkovi

Olimpijsko pokroviteljstvo snažno uprkos recesiji


Olimpijsko pokroviteljstvo snažno uprkos recesiji
Olimpijsko pokroviteljstvo snažno uprkos recesiji

Pripreme za takmičenje na Olimpijadi su za mnoge sportiste dug i naporan proces. A mogu da budu i skupe. Ipak, brojni sportisti koji učestvuju na Zimskoj olimpijadi u Vankuveru, zavise od različitih pokroviteljskih kompanija, koje im smanjuju finansijsko breme, što je međutim u vreme globalne finansijske krize sve teže.

<!-- IMAGE -->

On je poznat kao satiričar i komičar. Međutim, Stiven Kolber je i američki olimpijski pokrovitelj. Domaćin televizijskog programa „Kolber izveštava“ je pomogao američkoj reprezentaciji u brzom klizanju, kada se američka banka povukla i proglasila bankrotstvo.

On je pomogao, nastupio je kada je to bilo potrebno.“

Džeri Rouš
je izvršna direktorka Servisne službe američkog Olimpijskog komiteta.

„To su situacije u kojima se veoma ponosite Amerikancima, kada vidite da neko čini takve stvari za neki manji sport, u svakom slučaju važan sport, kojem su ta sredstva potrebna. To je divna priča, koja izaziva pozitivne komentare običnog sveta.“

Mnoge vlade obezbeđuju finansiranje svojih olimpijskih timova, ali američki privatni Olimpijski komitet zavisi od drugačijih izvora.

„Američki Olimpijski komitet finansiraju pokrovitelji, donatori i privatni dolari.“

Privatni prilozi su ono što američkog reprezentativca u lužu Brajana Martina i brojne američke sportiste održava u konkurenciji. Ali Martin priznaje da je globalna ekonomska recesija uoči Olimpijade bila primetna.

„Bila je prava borba da se pronađe novi pokrovitelj i sačuva stari. Količina novca koji moramo da potrošimo kada smo na putu se prilično umanjila.“

<!-- IMAGE -->

Američka kuća ovde u Vankuveru je neka vrsta oaze za američke sportiste, njihove porodice i pokrovitelje i donatore koji ih održavaju u konkurenciji. U potpunosti plaćen zahvaljujući pokroviteljima, to je prostor u centru Vankuvera gde – nezavisno od ekonomske situacije – firme mogu da reklamiraju svoje proizvode i održavaju vezu sa američkom reprezentacijom.

Džeri Rouš kaže da je ova Američka kuća manja od one koju su imali u Pekingu, na Letnjim olimpijskim igrama 2006. Ona kaže da je to više posledica činjenice da je ovde na Zimskoj olimpijadi manje sportista i događaja, nego znak recesije. Iako su se pojedini pokrovitelji povukli, drugi su popunili njihova mesta i Rouš kaže da se situacija poboljšava zajedno sa ekonomijom.

„Znate, vidimo određene promene plime, jer se stvari poboljšavaju, mada smo u svakom slučaju pomalo osetili krizu, ali kao što svi radimo, stegli smo kaiš i više se upregli da pronađemo dolare koji nam nedostaju.“

Dolare koji su potrebni i za reprezentaciju SAD - koja se priprema za Letnju olimpijadu 2012. u Londonu.

XS
SM
MD
LG