Linkovi

Američki muslimani nezadovoljni metodama FBI


Američki muslimani nezadovoljni metodama FBI
Američki muslimani nezadovoljni metodama FBI

U najnovijem izveštaju istraživačke REND korporacije navodi se da je tokom 2009. otkriveno rekordnih deset od ukupno 30 terorističkih zavera zabeleženih na američkom tlu od terorističkih napada 11. septembra 2001. Međutim, mnogi muslimani kažu da službe bezbednosti vrše suviše snažan pritisak na američku muslimansku zajednicu.

<!-- IMAGE -->

Kada su petorica mladih američkih muslimana nestala prošlog novembra, njihovi roditelji su održali sastanak sa muslimanskim starešinama, posle čega su se obratili Federalnom istražnom birou.

To je moglo da se završi mnogo gore da porodice, da džamija i muslimanska zajednica nisu reagovale u skladu sa zakonom i na odgovoran način“, kaže Mahdi Brej, izvršni direktor fondacija Američko muslimanskog društva slobode.

Pomenuta petorica američkih muslimana su kasnije uhapšena u Pakistanu pod sumnjom da su planirali terorističke napade. Otac Umara Faruka Abdulmutalaba, Nigerijca optuženog za pokušaj bombaškog napada na putnički avion na liniji za Detroit na Božić, ranije je obavestio američke vlasti da mu je sin obuzet ekstremizmom. Članovi muslimanske zajednice u Njujorku kažu da žele da pomognu bezbednosnim službama u otkrivanju terorista u njihovoj sredini.

<!-- IMAGE -->

Međutim, neki smatraju da FBI vršiu preterani pritisak putem infiltriranja agenata u džamije i primoravanja članova zajednice da sarađuju sa biroom. Šeik Tarek Saleh, sveštenik u Bruklinu, kaže postoji granica do koje može da pomaže policiju. On tvrdi da je FBI ukinuo njegovu prijavu za boravišnu dozvolu u Sjedinjenim Državama jer je odbio da po nalogu agencije ode u Avganistan i pokuša da zadobije poverenje daljeg rođaka, koji se pridružio al-Kaidi, ali sa kojim ne održava nikakve veze.

„Da me koriste kao mamac za ljude. Ne mogu to da radim.“

„Uputiti ga u Avganistan znači biće gotov. Već ste nevernik što uopšte živite u Americi.“

Fares al-Basir je predsednik džamije Šeika Tareka. On kaže da je FBI čak poslao svog doušnika da prikuplja informacije o Šeiku. To je delovalo kao zastrašivanje, nastavlja Basir.

„Pošto sam ja predsednik džamije, pitao me da li imam bilo kakav uticaj na šeika kako bih ga privolio da radi za FBI. Ali, mi kao ljudi – ja, šeik i svi koji smo ovde ne bavimo se tim poslom. To nije naš zadatak.“

Upitan da komentariše prijavu za boravak Šeika Tareka i tvrdnje da je FBI tražio od njega da putuje u Avganistan kako bi se domogao člana al-Kaide, predstavnik biroa nije direktno odgovorio. Umesto toga, rekao je da su uspostavljene solidne veze sa mnogim članovima muslimanske zajednice i da biro nastavlja da radi na tome. Međutim, mnogi muslimani žale se na oštre metode FBI-a. Vael Musafar je predsednik Američke arapsko-muslimanske federacije.

„Nismo ovde da bismo stvarali neprilike. Mi ovde živimo, rešili smo da živimo ovde, jer su šanse za život bolje.“

Linda Sarsur predsedava Arapsko-američkim udruženjem u Njujorku.

„Ako zastrašujete ljude i ne dozvoljavate im da imaju mir na mestima na koja idu i da čak i u džamiji moraju da razmišljaju da li je osoba pored njih doušnik - činjenica da uopšte tako razmišljaju je dokaz da to nije pravedan stav prema toj zajednici.“

Međutim, eksperti za terorizam brane sistem doušnika, kao i sistem podsticanja odnosno ometanja.

To nije slučaj samo za muslimansku zajednicu. Doušnici su glavni izvor obaveštajnih podataka za službe bezbednosti. One operišu na bazi činjenice da zajednica u koju su se infiltrirali ne sarađuje sa službama bezbednosti i ne pruža potrebne podatke.“

Stiven Emerson je šef Projekta za istraživanje terorizma, neprofitne organizacije koja je pratila aktivnosti američkih islamskih lidera čak i pre terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra. Emerson tvrdi da muslimanski lideri kod pripadnika svoje verske zajednice ulivaju veći strah od FBI-ja.

<!-- IMAGE -->

„Mi znamo da mnoge islamske organizacije govore svojim sledbenicima da ne razgovaraju sa FBI-om, kao i da Sjedinjene Države kuju zaveru protiv njih. To su zapaljive optužbe.“

„Istina je da su naši zakoni verovatno blaži od zakona mnogih evropskih zemalja.“

Geri Šmit, istraživač u konzervativnom Institutu „Ameriken enterprajz“ kaže da zakon dozvoljava FBI-u da šalje agente u džamije i da time nisu narušene ničije slobode.

„I prvi i četvrti amandman američkog Ustava stavljaju krupna ograničenja na ono što je vlastima dozvoljeno da preduzimaju u pogledu slobode govora, vere, i narušavanja nečijeg prava na privatnost.“

Muslimanski lideri i zvaničnici službi bezbednosti se slažu da je održavanje poverenja bitno da bi odnosi bili plodni. U međuvremenu, pretres o deportaciji Šeika Tareka zakazan je za mart.

XS
SM
MD
LG