Linkovi

Obama pozvao na kompromis o reformi


Obama pozvao na kompromis o reformi
Obama pozvao na kompromis o reformi

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je spreman na kompromis sa republikancima kada je reč o konačnoj verziji zakona o reformi zdravstva. Medjutim, u nedeljnom obraćanju naciji preko radija i Interneta, Obama je nagovestio da će demokrate pokušati da samostalno donesu zakon ukoliko im se republikanci ne pridruže.

<!-- IMAGE -->

Predsednik poručuje da je “željan i spreman” da zajednički radi na zakonu sa obe stranke, ukoliko je, kako se izrazio, “druga strana ozbiljna u svojoj nameri da sprovede reformu.” Obama je, medjutim, podvukao da “reforma ne može da čeka.”

Republikanci, koji imaju manjinu u Kongresu, žele da se započne sa izradom novog zakona, dok demokrate smatraju da nema vremena za to. Medjutim, republikance nije umirila Obamina ponuda da se neki od njihovih predloga uvrste u postojeću verziju predloga. U odgovoru Republikanske stranke na predsednikovo obraćanje, senator Tom Koburn rekao je da demokrate pribegavaju “proceduralnim trikovima” i tajnim sporazumima kako bi “progurali” zakon kroz Kongres, i istakao da američki narod želi novi početak u izradi zakona o zdravstvenoj zaštiti.

XS
SM
MD
LG