Linkovi

Raste broj žrtava zemljotresa u Čileu


Raste broj žrtava zemljotresa u Čileu
Raste broj žrtava zemljotresa u Čileu

Najmanje 147 ljudi poginulo je u snažnom zemljotresu koji je rano jutros pogodio Čile. Zbog potresa jačine 8,8 stepeni Rihterove skale, u celom region Pacifika uvedeno je upozorenje na opasnost od cunamija.

<!-- IMAGE -->

Do zemljotresa je došlo oko 6 sati i 30 minuta ujutru po lokalnom vremenu, na stotinak kilometara od Konsepsiona, drugog najvećeg grada u Čileu.

Predsednica Mišel Bačele proglasila je “stanje prirodne katastrofe” u centralnom delu Čilea. Prema njenim rečima, samo u južnom regionu Maule potvrdjeno je 85 smrtnih slučajeva. Novoizabrani predsednik Sebastian Pinjera naveo je da je zemljotres ozbiljno oštetio infrastrukturu zemlje.

Posle zemljotresa usledilo je nekoliko snažnih naknadnih potresa, od kojih je jedan bio jačine 6,9 stepeni. U prvobitnom potresu uništeni su brojni putevi, zgrade i mostovi a čitave ulice ostale pod ruševinama. U prestonici Santjagu oštećen je medjunarodni aerodrom, koji je zatvoren za saobraćaj.

U mnogim delovima zemlje prekinute su telefonske linije zbog čega je komunikacija otežana. No, po svemu sudeći Internet veze funkcionišu, a mnogi koriste sajtove kao što su Fejsbuk i Tviter da saznaju vesti o svojim najbližima. Predsednica Bačele pozvala je, inače, gradjane da izbegavaju putovanja kako bi se sprečile nove pogibije.

Strah od cunamija

<!-- IMAGE -->

Stručnjaci upozoravaju da bi, kao posledica zemljotresa moglo da dodje do cunamija u azijsko-pacifičkom regionu. Talas viši od dva metra pogodio je čileanski ostrvski grad Talkahuano neposredno posle potresa. Centar za upozoravanje na opasnost od cunamija na Havajima izdao je upozorenje za Filipine, Tajvan, Indoneziju i mnoge ostrvske države na Pacifiku. Upozorenje nižeg nivoa izdato je i za region severnog Pacifika.

Neke zemlje same su objavile upozorenja na cunami. Istočni delovi Australije pripremaju se za mogući udar cunamija u nedelju rano ujutru. U pripravnosti je i Novi Zeland, gde vlasti upozoravaju na moguće talase i do tri metra visine. Zvaničnici na Filipinima pripremaju se za potencijalnu evakuaciju stanovništva, dok se ta država još oporavlja od prošlogodišnjih velikih poplava. Japanska meteorološka agencija takodje je izdala upozorenje na cunami.

Reakcije medjunarodne zajednice

Američki predsednik Barak Obama nazvao je telefonom čileansku predsednicu Mišel Bačele, nudeći joj američku pomoć u spasilačkim operacijama. On je naveo da SAD imaju spremne resurse ukoliko vlada Čilea bude zatražila američku pomoć.

Evropska unija obećala je četiri miliona dolara neposredne pomoći južnoameričkoj državi. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo opisao je tu sumu kao "prvi korak" u zadovoljavanju neposrednih potreba.

Portparol Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki-Muna preneo je njegove izraze saučešća, navodeći da će sekretar tražeći procenu situacije od Ekonomske komisije UN za Latinsku Ameriku i Karibe, sa sedištem u Santjagu.



XS
SM
MD
LG