Linkovi

Američki i srpski zvaničnici u Gračanici


Američki i srpski zvaničnici u Gračanici
Američki i srpski zvaničnici u Gračanici

Ministar vera u Vladi Srbije Bogoljub Šijaković i vladika zahumsko-hercegovački Grigorije posetili su danas manastir Gračanicu gde su razgovarali sa vladikama Artemijem, Atanasijem i Teodosijem. U isto vreme manastir je obišao i zamenik pomoćnika Američkog državnog sekretara Stjuart Džons.

<!-- IMAGE -->

Nakon sastanka sa ministrom vera u Vladi Srbije Bogoljubom Šijakovićem i vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, razrešeni episkop raško-prizrenski Artemije pozvao je na mir, jedinstvo i poštovanje odluka svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

“Ono što bih hteo da kažem i naglasim, a što sam rekao i Sinodu, jeste da sam spreman da prihvatim odluke Sinoda, kao što sam i prihvatio, iako se sa njima ne slažem i ne moram uvek da se slažem, ali ih prihvatam“, istakao je vladika Artemije.

Komentarišući poslednja dešavanja u eparhiji-raško prizrenskoj ministar vera u Vladi Srbije rekao je da su po zakonu o verskim zajednicama svi dužni da poštuju odluke verskih institucija i organa i istakao da je najznačajnije to što je, kako je kazao postignuta rešenost da su jedinstvo mir i poslušnost u crkvi najpreči.

“Ja sam danas obradovan, kao i svi vi, da postoji potpuna poslušnost kod svih vladika, kao i kod vladike Artemija, da je crkva preča od svega i ispred nas i da su crkvene odluke obavezujuće, da treba da se prihvatraju i s ljubavlju poštuju”, rekao je Bogoljub Šijaković.

Manastir Gračanicu danas su istovremeno posetili i američki ambasador u Prištini, Kristofer Del i Stjuart Džons, zamenik pomoćnika državne sekretarke SAD-a, Hilari Klinton.

<!-- IMAGE -->

“Manastir smo posetili, jer je živo svedočanstvo prisustva Srbije na tlu Kosova. Naravno, duboko smo posvećeni zaštiti ovakvih manastira, vere i kulture. Moj kolega je došao iz Vašingtona, da bi posetio ova mesta. Upravo je obećao nastavak i intenziviranje svojih napora da se Unesko ponovo angažuje ovde, na mnogo jači način”, rekao je Del.

Susret u manastiru sa ministrom u Vladi Srbije Bogoljubom Šijakovićem, američki ambasador u Prištini za Glas Amerike ovako komentariše.

“Apsolutna slučajnost, nismo znali da je ovde dok se nismo sreli”, tvrdi Del.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Stjuart Džons razgovarao je u Prištini i sa najvišim zvaničnicima Kosova, medjutim većina medija koji izveštavaju na srpskom jeziku nisu bili obavešteni o poseti američkog zvaničnika Kosovu.


XS
SM
MD
LG