Linkovi

Svi žele da budu kao Kim Ju-na


Svi žele da budu kao Kim Ju-na
Svi žele da budu kao Kim Ju-na

Južna Koreja je sa uzbudjenjem propratila nastup Kim Ju-na na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru kada je, kako se i očekivalo, donela zemlji prvo zlato za umetničko klizanje. Korporacije su, medjutim, već odavno uvidele kolika zarada leži u tzv. groznici Ju-na.

<!-- IMAGE -->

Kim Ju-na postala je marketinški zlatni rudnik i pre nego što je dospela na Olimpijske igre. Najke je samo jedna od mnogobrojnih kompanija koje koriste popularnost 19-ogodišnje Kim, koju u Južnoj Koreji zovu kraljica Ju-na, a čiji se lik našao čak i na poštanskim markicama. Zapravo, njen lik nalazi se svuda. Samsung je po njoj nazvao mobilni telefon, a možete i da uživate u voćnom napitku pod nazivom Kim Ju-na dok sedite u prostoriji sa rashladnim uredjajem koga reklamira – Kim Ju-na.

Procenjuje se da je Kim prošle godine od reklama zaradila oko 8 miliona dolara. Profesorka sporta i rekreacije na Univerzitetu Jonsei u Seulu, Von Jang-šin kaže da Kim Ju-na poseduje specifičnu kombinaciju tehničkog i umetničkog talenta, koji su joj omogućili uspeh, medjutim naglašava da to nije sve.

"Ona zna kako da se ponaša kao zvezda. U kapitalističkom društvu, ona ume da iskoristi svoju marketinšku moć i tako ne samo kontroliše sliku koju šalje o sebi već i da je prilagodjava različitim okolnostima. Ona je idol apsolutno svima u Koreji", kaže profesorka Jang-šin.

Neki od najmladjih obožavalaca Ju-na dobili su ime "Deca Ju-na", a želja jedne devojčice oslikava priželjkivanja većine - "Želim da postanem popularna klizačica kao Kim Ju-na".

<!-- IMAGE -->

Sve više roditelja u Južnoj Koreji ulaže novac u časove umetničkog klizanja u nadi da će njihovo dete biti iduća Kim Ju-na. Trener, Čei In-hva objašnjava paralelu izmedju novih trendova u umetničkom klizanju i zahtevnog obrazovnog sistema u zemlji.

"Neka deca jednostavno vole knjige ili muziku, ali ih roditelji guraju na led i viču na njih da moraju bolje da se skoncentrišu. Tipična korejska obrazovna groznica je postala sportska groznica. Neka deca čak plaču kada ih majke izgrde", objašnjava trener In-hva.

Od opšte zaludjenosti za Kim Ju-na zaradili su čak i protetičari, koji kažu da su roditelji počeli da troše više novca na proteze za svoju decu.

XS
SM
MD
LG