Linkovi

Severna Koreja traži vojne razgovore sa Jugom


Severna Koreja traži vojne razgovore sa Jugom
Severna Koreja traži vojne razgovore sa Jugom
<!-- IMAGE -->

Severna Koreja je predložila održavanje vojnih razgovora sa Južnom Korejom naredne nedelje, samo nekoliko dana posle upozorenja da će izvesti artiljerijske vežbe duž sporne pomorske granice izmedju dva rivala.

Očekuje se da će na sastanku 2. marta biti reči o zajedničkom industrijskom parku u pograničnom gradu Kesongu. Južna Koreja još nije odgovorila na taj poziv.

Severna Koreja je prošle nedelje odredila četiri područja Južnog mora i dva područja Istočnog mora kao zone za pomorske vežbe gađanja i najavila da će trodnevna vežba početi u subotu.

Medjutim, još nije prebacila artiljeriju. Granica je poprište dve smrtonosne pomorske bitke izmedju Severne i Južne Koreje 1999. i 2002. godine i kraćih okršaja prošlog novembra.

Južnokorejska mornarica je danas saopštila da će osam savremenih patrolnih aviona da osmatra moguću vojnu opasnost sa Severa ili neke druge strane. Mornarica je saopštila da će avioni biti snabdeveni osmatračkom opremom i raketema vazduh-zemlja, koje mogu da pogode kopnene artiljerijske ciljeve u priobalnom području.

XS
SM
MD
LG