Linkovi

Privremeno prekinut štrajk u Lufthanzi


Piloti nemačke aviokompanije Lufthanza privremeno su prekinuli najavljeni četvorodnevni štrajk pošto su se kompanija i sindikat - posle dvočasovnog pretresa u frankfurtskom Sudu za radne sporove - dogovorili da obustave štrajk i vrate se pregovorima.

<!-- IMAGE -->

Lufthanza je prethodno zatražila od suda da prekine štrajk njenih pilota koji je izazvao otkazivanje hiljada letova u Evropi i svetu.

Piloti Lufthanze obustavili su rad zbog zabrinutosti da bi ta nemačka aviokompanija mogla da pokuša da smanji troškove za osoblje prebacujući njihova radna mesta u strane partnerske kompanije, u kojima su plate manje. Lufthanza demantuje postojanje takvih planova i procenjuje da štrajk nanosi štetu od 30 miliona dolara dnevno..

U međuvremenu, avioindustriji preti novi štrajk. Francuski kontrolori letenja pripremaju se da sutra obustave rad zbog spora nevezanog sa onim u Lufthanzi.

Pet francuskih sindikata pozvalo je svoje članove na četvorodnevni štrajk u znak protesta zbog planova za integraciju kontrole vazdušnog saobraćaja u Evropi. Francuski kontrolori strahuju da bi ta konsolidacija mogla da dovede do zatvaranja radnih mesta i gubljenja beneficija.



XS
SM
MD
LG