Linkovi

Oporavak Madeire nakon poplava i klizišta


Oporavak Madeire nakon poplava i klizišta
Oporavak Madeire nakon poplava i klizišta
<!-- IMAGE -->

Na ostrvu Madeira, u blizini afričke obale, kiše su prestale da padaju i sada počinje sumorni oporavak. Bujične kiše su izazvale u poplave i klizišta, koji su slikovito letovalište pretvorili u vodeni svet uništenja. Više od 40 ljudi je poginulo, ali će se taj broj po svemu sudeći povećati.

Nadležni kažu da je na portugalsko ostrvo Madeira za osam sati u subotu pala jednomesečna količina kiše. Bujice blatnjave vode su preplavile puteve i izazvale velika oštećenja, tako da su mnogi stanovnici zarobljeni u svojim kućama. Glavni grad Funčal je teško pogođen, ali su razorena i okolna područja. U nanosima blata i kamenja, poginule su najmanje 42 osobe... mada bi taj broj mogao da se poveća.

Žena je dojurila i rekla da voda nadolazi velikom brzinom i nastavila da trči. Neverovatno je kojom brzinom je voda stigla“, kaže Luna Gregson, turista iz Danske.

Spasilačke ekipe nastavljaju traganje za nestalima. Madeira je u normalnim prilikama popularno turističko odredište, poznato po blagoj klimi i vinogradima. Očekuje se da vlada sada proglasi trodnevnu nacionalnu žalost.

Nadležni kažu da će oporavak trajati mesecima. Međunarodni aerodrom je pretvoren u provizornu mrtvačnicu. Jedan od očevidaca je rekao da je sve to užasno, ali da jedino preostaje da se obrišu suze i – nastavi dalje...

XS
SM
MD
LG