Linkovi

Netanjahu: Obnova spomenika i na Zapadnoj obali


Netanjahu: Obnova spomenika i na Zapadnoj obali
Netanjahu: Obnova spomenika i na Zapadnoj obali

Izrael je saopštio da će planirana obnova istorijskih spomenika obuvatiti i dva sveta jevrejska lokaliteta u gradovima na okupiranoj Zapadnoj obali. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je danas saopštio da će se na spisku izraelskih spomenika koji treba da se obnove, naći i Pećina patrijarha u Hebronu i Rahelina grobnica, nedaleko od Vitlejema.

<!-- IMAGE -->

Palestinci tvrde da je Zapadna obala deo njihove buduće države i ne prihvataju izraelsko prisustvo na tom prostoru. Dve svetinje na Zapadnoj obali nisu bile u prvobitnom planu Izraelske vlade kojim se predviđa suma od 100 miliona dolara za očuvanje spomeničkog nasleđa u zemlji. Netanjahu ih je dodao na spisak posle zahteva njegovih verskih i ultranacionalističkih koalicionih partnera. Pećina patrijarha u Hebornu je svetilište i Jevreja i muslimana. Portparol Palestinske uprave ocenio je da je izraelski plan opasan.

Na drugoj strani, Izrael je odbacio sugestiju francuskog ministra inostranih poslova da bi palestinska država mogla da dobije međunarodno priznanje pre izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma. Izraelski zvaničnici su danas saopštili da bi to poremetilo mirovni proces i Palestinci više ne bi imali razlog za pregovore. Francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner je izjavio za list “Žurnal di dimanš” da se na Zapadnoj obali formiraju entiteti koji liče na države, koji imaju policijske snage koje su obučili Francuzi i nove poslovne firme. On je rekao da može da zamisli proglašenje palestinske države i njeno međunarodno priznanje, čak i pre “pregovora o njenim granicama”.

XS
SM
MD
LG