Linkovi

Filadelfijsko rešenje stambene krize


Filadelfijsko rešenje stambene krize
Filadelfijsko rešenje stambene krize
<!-- IMAGE -->

Kada je američka ekonomija pre dve godine potonula u recesiju, milioni Amerikanaca nisu uspevali da otplate rate svojih kredita za kuće, zbog čega su se u mnogim gradovima pojavile čitave napuštene četvrti… Međutim, u Filadelfiji, gradu na istočnoj obali, vlasnici kuća i kreditori pokušali su da zajednički pronađu rešenje za lokalnu stambenu krizu.

U devet sati ujutro, u gradskoj sudnici broj 676, već postoji red ljudi kojima preti oduzimanje kuće, i koji se bore da zadrže svoj dom.

<!-- IMAGE -->

Džordž Gordon strpljivo čeka priliku da se susretne licem u lice s advokatom kompanije koja mu je dala kredit za kuću.

“Upao sam u nevolju jer sam radio kada sam dobio zajam, ali sam ostao bez posla. Kada sam izgubio posao, sve je krenulo nizbrdo”, priča Gordon.

Pre dve godine, dok se Filadelfija suočavala sa zastrašujućim brojem oduzetih kuća, gradske vlasti, pravni zastupnici kreditora i kućevlasnici seli su da razmotre šta bi moglo da se uradi.

Osnovali su Program za sprečavanje oduzimanja kuća u Filaldelfiji. U pregovorima je učestvovala i sudija Anet Rizo.

“U suštini, naš cilj je da se na kratko ‘zamrznu’ pojedinačni slučajevi, kako bismo videli da li možemo da ih raščlanimo, i obezbedimo direktnu komunikaciju između onih koji predstavljaju potrošače, odnosno vlasnike kuća, i predstavnika kreditora, i vidimo da li je moguć neki dogovor”, objašnjava Rizo.

Kada kućevlasnici dobiju obaveštenje da im preti oduzimanje kuće zbog neplaćanja hipoteke, gradski pravnici ih obaveštavaju o njihovim pravima. U skladu sa programom u Filadelfiji, kućevlasnici imaju pravo da se sastanu sa svojim kreditorom, i pokušaju da restrukturiraju kredit. Savetnici za stambena pitanja, kao što je Meri Kembel, takođe su im na raspolaganju, da im daju smernice kako da se snađu u čitavom procesu.

Džordž Gordon ponovo ima posao, a cilj je da se njegov kredit restrukturira tako da rata za kredit bude u nivou ispod 31% njegovih ukupnih primanja. Advokat koji zastupa kreditore, Kristofer Denardo, kaže da je, s obzirom na veliki broj neplaćenih hipoteka sa kojima se banke suočavaju, restrukturiranje kredita u interesu svih uključenih strana.

“Ako možemo da nešto dogovorimo sa vlasnicima kako bi oni zadržali svoju kuću, a moj klijent dobio isplate u skladu sa hipotekom, onda je to pobeda za sve”, navodi Denardo.

Troškovi advokata, inspekcije prostora i kamate zbog kašnjenja u isplati idu na teret kućevlasnika, ali svi ti troškovi, ili deo njih, mogu da budu odbačeni u toku pregovora. U pregovorima, kućevlasnike predstavljaju advokati – volonteri.

Gordon se prijavio za program u julu, ali kaže da je njegov kreditor izgubio dokumenta koja se odnose na njegov slučaj. Njegova zastupnica uspela je da izdejstvuje produženje od mesec dana. Meri Kembel je sigurna da je sporazumno rešenje moguće.

“Ponovo ćemo izračunati ratu njegove hipoteke u skladu sa gradskim planom, kako bi iznosio 31 odsto njegovih bruto primanja, i videćemo šta tako dobijamo”.

Gradske vlasti u Filadelfiji ističu da je program do sada omogućio da više od 1.900 kućevlasnika izbegne da im banke oduzmu kuću, a više od 3.600 još prolazi kroz taj proces.

XS
SM
MD
LG