Linkovi

Samoubistvo i ubistvo zbog poreza


Samoubistvo i ubistvo zbog poreza
Samoubistvo i ubistvo zbog poreza

Za sada su izvučena dva tela iz ruševina zgrade poreske uprave u Ostinu, u državi Tekasas, na koju je juče posle podne, u osvetničkom činu, avionom uleteo Džozef Stek. Sudeći po samoubilačkoj poruci koju je ostavio na svom vebsajtu, Stek se nadao mnogo većem broju žrtava.

<!-- IMAGE -->

Dok su vatra i dim kuljali iz poslovne zgrade u Ostinu, svi su se pitali šta je nateralo 53-ogodišnjeg Džozefa Steka da avionom namerno u niskom letu uleti u zgradu.

Prema rečima federalnih istražitelja, Stek je bio besan na poresku upravu i rešio je da joj se osveti. Iz dokumenata, koja su dostavljena na uvid, utvrdjeno je da je Stek dva puta pokušao da započne svoj biznis i osnovao softverske firme, koje su bile suspendovane od strane poreskog odbora države Teksas.

U oproštajnoj poruci, koja je ostavljena na njegovom vebsajtu, piše – negde sam pročitao da je definicija bezumlja stalno ponavljanje istog postupka i očekivanje da će rezultat iznenada biti drugačiji. Najzad sam spreman da prekinem to bezumlje. Pa, gospodine Veliki brate iz poreske uprave, hajde da probamo nešto drugačije. Uzmi komad mog tela i lepo mi spavaj.

Stek je pažljivo isplanirao samoubilački napad. Prvo je zapalio svoju kuću, navodi policija, zatim je otišao na aerodrom Džordžtaun u Teksasu gde je napunio avion gorivom, kojim se onda zaleteo u donji deo zgrade Ečelon u kojoj radi oko 200 službenika IRS-a.

"Krov je pao i imali smo osećaj kao da se srušio na nas. Stvari su počele da padaju po nama. Ja sam skočio ispod stola, a onda se čula još jedna eksplozija i tada smo izašli na pomoćni izlaz", priča službenik poreske uprave, Rajan Ovens.

Robin DeHejven, instalater stakla, pomogao je pri spašavanju ljudi iz zgrade u plamenu koristeći svoje merdevine. Uspeo je da nagovori jednu ženu da se spusti niz merdevine, a onda su i drugi uradili to isto.

"Moj cilj je bio da im pomognem da sidju u što kraćem roku i samo sam hteo da me slušaju i razumeju", kaže on.

Kasno juče, FBI je saopštio da je povredjeno najmanje 13 ljudi, a da su ispod ruševina pronadjena dva tela – jednog vladinog službenika i Džozefa Steka. Možda iznenadjuje da se na Fejsbuku pojavio priličan broj pohvala za Stekov čin. Federalni zvaničnici kažu da to ukazuje na povećanu pretnju od strane antivladinih grupa.

XS
SM
MD
LG