Linkovi

Ketrin Ešton na Kosovu: Ovaj region je moj prioritet


Ketrin Ešton na Kosovu: Ovaj region je moj prioritet
Ketrin Ešton na Kosovu: Ovaj region je moj prioritet
<!-- IMAGE -->

"Sve zemlje Evropske Unije saglasne su da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji", izjavila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je danas boravila na Kosovu. Ona je u Prištini razgovarala sa predstavnicima Evropske unije na Kosovu, premijerom Hašimom Tačijem, a obišla je i manastir Visoki Dečani.

Posle razgovora sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da njen dolazak u Prištinu - na samom početku mandata, pokazuje da će pružiti podršku Kosovu u približavanju Evropskoj Uniji.

"Kosovo pripada Evropi i ovaj region je veliki prioritet za mene", rekla je Ešton.

I pored toga što pet zemalja Evropske unije nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu, Ešton je naglasila da budućnost Kosova leži u Evropskoj Uniji.

"Ono u čemu je Evropska unija 100 odsto jedinstvena jeste da je budućnost Kosova u Evropskoj uniji. Nastojaćemo da kroz Euleks i ostale misije, pružimo ekonomski razvoj koji će omogućiti građanima Kosova da imaju koristi i da se približe evropskoj zajednici".

Predsednik Vlade Kosova Hašim Tači rekao je da poseta visoke predstavnice pokazuje da je Kosovo na dnevnom redu evropske zajednice i naglasio da će Priština ispuniti sve kriterijume neophodne za integraciju u Evropsku Uniju.

"Vlada Kosova je posvećena ispunjenju demokratskih kriterijuma koji su neophodni za proces pridruženja Evropskoj zajednici. Mi ćemo ispuniti sve kriterijume koji su potrebni. Izgrađujemo demokratsku, multietničku zemlju, a uskoro očekujemo i uputstva za liberalizaciju viznog režima", rekao je Tači.

Ketrin Ešton je u Prištini posetila i sedište Euleksa, gde je razgovarala sa specijalnim predstavnikom EU Piterom Fejtom, šefom misije Euleks, Ivom de Kermabonom i šefom Kancelarije za vezu Evropske komisije Rencom Davidijem. U popodnevnim satima Ešton je obišla i manastir Visoki Dečani, gde je kako se navodi u saopštenju Eparhije rasko-prizrenske poručila da je očuvanje pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji od velikog značaja za Evropsku Uniju.

XS
SM
MD
LG