Linkovi

Hamenei: Iran ne nastoji da stekne nuklearno oružje


Hamenei: Iran ne nastoji da stekne nuklearno oružje
Hamenei: Iran ne nastoji da stekne nuklearno oružje
<!-- IMAGE -->

Iranski vrhovni lider, ajatola Ali Hamenei, insistirao je danas da Iran ne razvija nuklearno naoružanje. Iranska državna televizija prenela je njegovu izjavu da Iran ne veruje u atomsko oružje i da ne nastoji da ga stekne. Hamenei je to izjavio samo dan nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju izrazila zabrinutost da Teheran možda razvija nuklearne bojeve glave za svoje rakete.

U medjuvremenu Nemačka, Rusija i Francuska su danas upozorile da bi Iran mogao da se suoči sa dodatnim sankcijama Ujedinjenih nacija. Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele izjavio je da Iran ima pravo na mirnodopski nuklearni program, ali da nema pravo da radi na razvoju nuklearnog naoružanja koje bi predstavljalo opasnost za region i za ceo svet.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova, Andrej Nesterenko, rekao je da mogućnost uvodjenja sankcija Iranu nije isključena, dok je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov naglasio da je Moskva zabrinuta odbijanjem Teherana da saradjuje sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova, Bernar Valero, izjavio je da najnoviji izveštaj Međunarodne agencije pokazuje koliko je hitno potrebno odlučno delovati zbog nesaradnje Irana i tokom narednih nedelja preduzeti odgovarajuće mere u Savetu Bezbednosti Ujedinjenih nacija..

XS
SM
MD
LG