Linkovi

EU podržava BiH u evropskim integracijama


EU podržava BiH u evropskim integracijama
EU podržava BiH u evropskim integracijama

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton, boravila je danas i u Sarajevu gde je izjavila da se Bosna i Hercegovina očigledno kreće ka Evropskoj uniji i da je zapadna Evropa opredeljena da je svim sredstvima podrži na tom putu.

<!-- IMAGE -->

Evropska predstavnica, na početku balkanske turneje, u Sarajevu se iza zatvorenih vrata sastala sa predsedavajućim Saveta ministara BiH, članovima Predsedništva BiH i entitetskim premijerima Miloradom Dodikom i Mustafom Mujezinovićem.

Ešton je posle sastanka sa predsednikom Vlade Bosne i Hercegovine, Nikolom Špirićem, sa kojim je razgovarala o podnošenju zahteva za članstvo u EU, rekla da BiH mora još mnogo da učini na evropskom putu, ali da ona zemlju jednog dana vidi u Uniji.

"Postignut je napredak, kao npr. u pogledu vizne liberalizacije. Mi želimo da pokažemo ljudima u ovoj zemlji koliko je važno da budu deo Evrope. Nadam se da će evropska perspektiva biti važan deo budućih predizbornih kampanja", rekla je Ešton.

Premijer Špirić je izjavio da njegova zemlja čini najviše što može kako bi sprovela neophodne promene u zemlji koje su postavljene kao uslov za ulazak BiH u EU.

"Ono što je ohrabrujuće za sve nas u Bosni i Hercegovini, za veće ministara i gradjana BiH, jeste da postoji posvećenost Brisela kada je Bosna i Hercegovina u pitanju i da je pred BiH njena evropska budućnost. Vlasti u BiH moraju činiti sve da ispunjavaju uslove i sprovode reforme koje će Bosnu i Hercegovinu iz dana u dan činiti sve kredibilnijom", izjavio je Špirić.

Evropska predstavnica je po dolasku u Sarajevo izrazila zabrinutost zbog političke situacije u BiH i istakla da EU i medjunarodni partneri nikada neće prihvatiti raspad Bosne i Hercegovine, kao i da se zemlja nalazi na važnoj prekretnici u svom političkom razvoju, ali da zbog nedostatka napretka, reformi i lokalnog političkog dijaloga, zaostaje za ostatkom regiona.

XS
SM
MD
LG