Linkovi

Tutankamon umro od malarije


Tutankamon umro od malarije
Tutankamon umro od malarije

Prema novim nalazima egipatskih naučnika, legendarni faraon Tutankamon najverovatnije je umro od posledica malarije, u kombinaciji sa oboljenjem kostiju.

<!-- IMAGE -->

Naučnici, koje je predvodio arheolog Zahi Havas, šef državnog Saveta za antivkitetete, analizirali su DNK sastav i rendgenske snimke jedanaest mumija iz kraljevske porodice, uključujući i Tutankamonovu. Oni su otkrili da je mladi faraon u telu imao parazit malarije, i da je bolovao od komplikacija zbog preloma noge. Istraživanjem je utvrdjeno das u Tutankamon i njegovi rodjaci bolovali od Kolerove bolesti, poremećaja koji izaziva osipanje kostiju zbog ograničenog protoka krvi.

Studijom su, inače, opovrgnute spekulacije da je 19-godišnji kralj umro mlad zbog oboljenja koje izaziva izdužene udove i pojavu ženskih atributa kod muškaraca. Takve spekulacije nastale su zbog umetničkih prikaza egipatskih faraona Tutankamonovog vremena, koji su predstavljani sa izraženim grudima, izduženim glavama i širokim kukovima.

Novim istraživanjem su dve mumije, pronadjene u Tutankamonovoj grobnici, identifikovane kao njegov otac, kralj Akenaton, i baka, kraljica Tije.

XS
SM
MD
LG