Linkovi

Premijer Belgije: Budućnost Srbije u evropskim integracijama


Premijer Belgije: Budućnost Srbije u evropskim integracijama
Premijer Belgije: Budućnost Srbije u evropskim integracijama
<!-- IMAGE -->

Posle Crne Gore i Albanije premijer Belgije Iv Leterm je mini posetu regionu završio u Beogradu. Bilo je planirano da Leterm poseti i Prištinu, ali je zbog teške železničke nesreće prekinuo posetu i vretio se ranije kući.

Budućnost Srbije je u evropskim integracijama, poručio je danas premijer Belgije Iv Leterm i dodao da nije najbitnije u kom trenutku će Savet EU raspravljati o kandidaturi Srbije, već da je važno to što je sada jasno da je Srbija uključena u evropske integracije.

Leterm, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Beogradu podsetio je da Belgija posle Španije preuzima predsedavanje Unijom i iz tog ugla je ukazao da je zadatak belgijskih vlasti da poboljšaju odnose sa Srbijom, a na evropskom nivou da pomognu evropske integracije Srbije:

"Još je neizvesno da li će se kandidatura Srbije naći na prolećnom samitu EU, ili na samitu u junu, ali sigurno je da će Savet EU kandidaturu proslediti Evropskoj komisiji i od nje zatražiti mišljenje".

Premijer Srbije Mirko Cvetković istakao je da Beograd očekuje savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu, ali i da se ne može očekivati da Srbija promeni stav o svom teritorijalnom integritetu i suverenitetu. Takođe, prema rečima Cvetkovića, saradnja sa Tribunalom u Hagu ne otežava približavanje Srbije Evropskoj uniji:

"Što se tiče Mladića, taj problem je skinut. To više nije politički, već tehnički problem i mi sa naše strane činimo sve u tom pogledu ostvarimo punu saradnju sa Haškim tribunalom . To je konstatovao i gospodin Bramerc u svom poslednjem izveštaju. Mi nastavljamo da radimo u istom tempu i očekujemo da će i njegov sledeći izveštaj biti takav".

Premijera Belgije danas je primio i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je izrazio zahvalnost Belgiji zbog podrške ukidanju viza i nastavku evropskih integracija Srbije, ističe se u saopštenju iz Kabineta predsednika.

XS
SM
MD
LG