Linkovi

Klinton: Iran bi mogao da podstakne trku u naoružanju


Američka državna sekretarka Hilari Klinton je danas upozorila da bi Iran, ako se domogne nuklearnog oružja, mogao da pokrene trku u nuklearnom naoružanju na Bliskom istoku.

<!-- IMAGE -->

Ona je u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, ukazala da dokazi ne potkrepljuju tvrdnju Irana da nuklearni program razvija isključivo u mirnodopske svrhe. Hilari Klinton je održala predavanje na ženskom fakultetu "Dar al-Hekma".

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad kazao je danas da izjave Hilari Klinton ne smatra ozbiljnim.

Nešto ranije, iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki je osporio jučerašnju opasku američke državne sekretarke da Iran postaje vojna diktatura.

Iranski mediji navode da je Motaki izjavio da Hilari Klinton "nerealnim i netačnim tvrdnjama" pokušava da manipuliše javnim mnjenjem u Iranu. Motaki je optužio Sjedinjene Države da su se akcijama u Iraku i Avganistanu ponašale kao vojna diktatura.

Američka državna sekretarka je u današnjem intervjuu za Glas Amerike ponovila da je iranska Revolucionarna garda sve više umešana u bezbednosne, političke i ekonomske odluke.
Takođe je naglasila da jača njen uticaj i da Iran postaje sve ratobornija i represivnija država. Klinton je navela da bi pomeranje težišta vlasti na Revolucionarnu gardu moglo da bude rezultat unutrašnjih previranja nakon sporne pobede Mahmuda Ahmadinedžada na predsedničkim izborima prošlog juna.


XS
SM
MD
LG