Linkovi

Medijski obračun Bajdena i Čejnija


Medijski obračun Bajdena i Čejnija
Medijski obračun Bajdena i Čejnija

Sadašnji i bivši potpredsjednik Sjedinjenih Država, Džozef Bajden i Ričard Čejni, razmijenili su oštre kritike tokom gostovanja na glavnim televizijskim stanicama, sukobivši se u pogledu većine unutrašnjih i spoljnopolitičkih pitanja.

<!-- IMAGE -->

Bajden i Čejni nisu saglasni u pogledu većine pitanja, osim šta misle jedan o drugom.

Mislim da on u potpunosti griješi”, kaže Ričard Čejni.

On, činjenično i suštinski gledano, nije u pravu”, naveo je Bajden.

Oštar sukob potpredsjednika uslijedio je nakon što je Bijela kuća saznala da će Čejni gostovati na Ej-Bi-Siju, zbog čega je omogućila voditeljima nedeljnih programa rivalskih stanica da intervjuišu Bajdena, kako bi pobila Čejnijeve optužbe.

Kada sumnjate u nešto, uključite se u raspravu sa protivnikom, odnosno definišite Republikansku stranku prema njihovim najkontroverznijim ličnostima poput Sare Pejlin, Raša Limboa i Dika Čejnija”, kaže analitičar Džordž Vil.

Visoki zvaničnici bivše i sadašnje administracije sukobili su se u pogledu većine pitanja, počev od suđenja organizatoru terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001, koje je prvobitno trebalo da bude održano u civilnom sudu u Njujorku.

"Mislim da je suđenje Kalidu Šeiku Mohamedu u Njujorku velika greška. To mu omogućava da popularizuje svoju propagandu širom svijeta. Mislim da treba da mu se sudi pred vojnom komisijom u Gvantanamu", smatra Čejni.

<!-- IMAGE -->

Predsjednik Obama nedavno je odustao od plana da se Mohamedu sudi u Njujorku, ali je ostao pri stavu da suđenje treba da bude održano pred civilnim sudom. Potpredsjednik Bajden naglašava da Amerikanci nemaju razlog da strahuju zbog takvog suđenja.

"Mohamed neće biti oslobođen. Biće proglašen krivim i biće u zatvoru. Uvjeravam vas da, kakva god bude presuda, on neće hodati ulicama Sjedinjenih Američkih Država", tvrdi Bajden.

Suprotni stavovi izneseni su i o mogućnosti novog terorističkog napada u Sjedinjenim Državama.

To se vjerovatno neće dogoditi zato što smo bili apsolutno odlučni u izolovanju Al-kaide”, smatra aktuelni potpredsjednik SAD-a.

Ne želite da potpredsjednik Sjedinjenih Država ide okolo i govori da se to vjerovatno neće dogoditi”, naglašava Čejni.

Oštra rasprava se vodila i o ratu u Iraku.

Mislim da smo povukli dobre poteze i da ćemo moći da se povučemo iz Iraka krajem 2011. i za sobom ostavimo stabilnu vladu”, istakao je Bajden.

U redu je ako hoće da preuzmu zasluge za ono što su uradili u Iraku, ali bi prvo trebalo da izađu sa zdravom dozom zahvalnosti Džordžu Bušu”, kategoričan je bivši potpredsjednik.

Buš uglavnom nije komentarisao aktuelna pitanja u javnosti, dok njegov potpredsjednik pokušava što bolje da iskoristi novootkrivenu slobodu.

Imam veliku slobodu i luksuz da kažem ono što mislim i vjerujem. I niko me ne odvraća od toga.”

Bajden je međutim optužio Čejnija za licemjerstvo i prekrajanje istorije.

“Dik Čejni je dobar čovjek, ali nema pravo da prekraja istoriju, a da se to ne dovede u pitanje.”

Čerčil je jednom rekao da će ga istorija odbraniti zato što će je on napisati. Čejni kaže da će ga istorija odbraniti i da će on pomoći da se ona napiše”, naglašava analitičar Džordž Vil.

Sukobi zvaničnika aktuelne i bivše administracije u pogledu niza pitanja uobičajna su u američkoj poltici. Rijetko se međutim dešava da takvi sporovi monopolizuju više programa na tri glavne teelvizijske stanice, kao što je to bio slučaj sa obračunom Bajdena i Čejnija.


XS
SM
MD
LG