Linkovi

Ekološka dimenzija australijskog paketa za privredni oporavak


Ekološka dimenzija australijskog paketa za privredni oporavak
Ekološka dimenzija australijskog paketa za privredni oporavak

Gotovo godinu od vrhunca svetske ekonomske krize, Australijanci kažu da je njihov paket mera za podsticanje privrede ublažio udar recesije. Deo tog programa usmeren ka povećanju stepena iskorišćenja energije utiče čak i na zaposlenost u Sjedinjenim Državama.

<!-- IMAGE -->

Vlasnici starijih kuća u Australiji, koji instaliraju novu termičku izolaciju, dobijaju do 1200 dolara od svoje vlade. Taj program smanjuje nezaposlenost, ali i oslobađanje ugljendioksida, dok potrošnju struje u kućama smanjuje do 40 odsto. Predstavnik australijskog Sekretarijata za ekologiju, Ros Dejvidson, kaže da je dve milijarde dolara uloženih u taj program znatno smanjilo nezaposlenost.

"Ne samo da su otvorena nova radna mesta već je poraslo i poverenje u tržište. A taj program je vrlo jednostavno sprovesti u drugim ekonomijama," kaže Dejvidson.

Dejvidson kaže da se nedeljno termički izoluje 19 hiljada kuća, što pruža razne vrste zaposlenja. Biznismen Majkl Peni ističe da njegova kompanija za postavljanje tavanske izolacije doživljava procvat.

"Proširili smo se, uveli telefonsko naručivanje, nov kompjuterski sistem, uložili u reklamu, a zaposlili smo i obučili oko desetoro ljudi," kaže Peni.

Ali proizvodnja izolacionih materijala nije mogla da pokrije potražnju. Logistički menadžer kompanije Flečer insulejšn, Pol Pikap, kaže da je njegova kompanija našla rešenje.

"Obratili smo se američkoj kompaniji Ovens Korning, koja u tom trenutku nije imala posla," kaže Pikap.

Kompanija Ovens Korning odmah je otvorila novu fabriku u Kaliforniji za snabdevanje tržišta u Australiji i time stvorila najmanje 150 radnih mesta u Americi. Izolacija proizvođena na dva kontinenta otvorila je 25 hiljada radnih mesta u Australiji.

"Rekao sam vam da je izolacija seksi."

Prošlog meseca, predsednik Barak Obama založio se za sličan program u Americi.

<!-- IMAGE -->

"Mnogi kažu da ne možemo sebi da priuštimo te troškove. U suštini, energetska efikasnost je savršen primer da se ta politika isplati," rekao je Obama.

Australijski pristup je: suzbiti ekonomsku krizu uz istovremeno smanjenje globalnog zagrevanja. U ovom slučaju to znači 30 miliona tona ugljendioksida manje tokom jedne decenije, što je isto kao povlačenje 600 hiljada automobila.

"To ima pun smisao ako pruža još nešto pored novih radnih mesta, jer se time smanjuje potrošnja energije," kaže Pol Pikap.

Kućevlasnik Stiv Kotarak je radostan.

"To je dobro za sve. Dobro je za klimu, a dobro je i za ljude," kaže on.

Kreatori ove politike nadaju se da će ljudi sve više uviđati da se bolja izolacija itekako isplati.

XS
SM
MD
LG