Linkovi

Republikanci traže da se teroristima sudi pred vojnim sudom


Republikanci traže da se teroristima sudi pred vojnim sudom
Republikanci traže da se teroristima sudi pred vojnim sudom
<!-- IMAGE -->

Republikanci u američkom Kongresu ponovo su istakli da odgovorni za terorističke napade na Sjedinjene Države 11. septembra 2001, moraju da budu izvedeni pred vojni sud.

U redovnom subotnjem odgovoru republikanaca na radio poruku predsednika Obame, senator Lindzi Grem iz Južne Karoline rekao je da smatra da je namera američkog predsednika Baraka Obame da se petorici optuženih za terorističke napade sudi u civilnom sudu u Njujorku "velika greška".

Tom predlogu protive se i republikanci i demokrate, ali Obamina administracija još nije donela odluku o tome da li da vrati ta suđenja u nadležnost vojnog suda.

Senator Grem je rekao da pripadnici Al Kaide ne bi trebalo da budu tretirani na isti način kao i američki gradjani, podetivši da bi u slučaju civilnog procesa sudija po zakonu mogao da zahteva od vlade da objavi podatke koji bi ugrozili buduće obaveštajne operacije.

Vojni sudovi, u kojima se sudi američkim vojnicima, su transparentni, kompetentni i štite nacionalnu bezbednost, rekao je republikanski senator.

XS
SM
MD
LG