Linkovi

Ofanziva na poslednje uporište Talibana


Ofanziva na poslednje uporište Talibana
Ofanziva na poslednje uporište Talibana
<!-- IMAGE -->

Sukobi su započeli u okolini grada Mardže, na oko 600 kilometara južno od prestonice Kabula. Hiljade američkih i avganistanskih vojnika su spremne da uz pomoć britanskih trupa, krenu u najveću ofanzivu u od početka rata pre 9 godina. Ovo će biti i prvi test odluke američkog predsednika, Baraka Obame, da uputi dodatne trupe u Avganistan.

Američki marinci zauzeli su položaje oko grada Mardže, poslednjeg i najvećeg talibanskog uporišta u Avganistanu. Grad je opkoljen, a marinci samo čekaju naredbu da krenu u ofanzivu.

"Nema mesta na ovom području gde nismo zašli, osim Mardže i to zbog toga što nismo imali dovoljne snage za to. Sada imamo", kaže general Leri Nikolson iz druge pešadijske brigade.

Taj mali deo pustinje postao je dom marinaca iz 7. čete Borbenog odreda. Već više od dve nedelje, njihova oklopna vozila otporna na mine patroliraju oko grada – dovoljno blizu da budu vidljiva, ali dovoljno daleko za bliski sukob.

U gradu je oko hiljadu pripadnika Talibana, a glavno sredstvo za odbranu su ručno napravljene bombe zakopane u zemlju, u nekoj vrsti minskog polja. Procenjuje se da ih ima na hiljade.

Postoje indikacije da se isplatila namera američke vojske da ovu ofanzivu reklamira svim mogućim sredstvima. Na sastanku sa plemenskim starešinama u Mardži, neki stanovnici su izrazili zadovoljstvo zbog ofanzive.

"Ako ova operacija bude izvedena uspešno kao u drugim oblastima, stanovnici Mardže je u potpunosti podržavaju“, priča Mavlavi Mohebula Torpakai.

Jedan deo lokalnog stanovništva napustio je Mardžu pred ofanzivu, a humanitarne organizacije pripremaju se da zbrinu do 40 hiljada izbeglica. Komandanti, medjutim, kažu da civili nemaju razlog za strah.

<!-- IMAGE -->

"Nadamo se da će ljudi, u prenosnom značenju, ostati iza zatvorenih vrata dok bezbednosne snage i vlada ne preuzmu kontrolu nad tim područjem", kaže komandant NATO-a za južni Avganistan, major general Nik Karter.

Bez obzira na ishod, ovo će biti veliki test za avganistanske bezbednosne snage, s obzirom da će to biti najveća do sada izvedena operacija i imajući u vidu da će one biti zadužene za održavanje mira posle ofanzive.

Talibani i dalje napadaju

Talibanske snage su danas preuzele odgovornost za samoubilački bombaški napad u kome je ranjeno nekoliko američkih vojnika. Incident se dogodio juče u zajedničkoj američko-avganistanskoj bazi u istočnoj provinciji Paktia, u blizini pakistanske granice. Predstavnik guverenera provincije, Roulah Samoun, rekao je da je u tom napadu ranjeno pet vojnika.

Američka vojska je potvrdili da je nekoliko američkih vojnika ranjeno u eksploziji kod jedne baze na istoku Avganistana, ali nisu pružili detalje.

U medjuvremenu, avganistanske i koalicione snage saopštile su da vode istragu o incidentu u oblasti Gardez u pokrajini Paktia. Oružane snage su danas izdale saopštenje da su koalicione bezbednosne snage pronašle "zavezane i sa zapušenim ustima" tela dve žene, zajedno sa telima dvojice ubijenih muškarca, u jednom kompleksu u toj oblasti.

XS
SM
MD
LG