Linkovi

Nov predlog za podsticaj zapošljavanja u SAD


Nov predlog za podsticaj zapošljavanja u SAD
Nov predlog za podsticaj zapošljavanja u SAD
<!-- IMAGE -->

Državne službe u Vašingtonu ponovo rade, nakon što su zbog sniježne oluje bile zatvorene četiri dana. Na posao se se vratili i zakonodavci, koji su se ponovo usredsredili na ekonomsku situaciju. Demokratska stranka predložila je novi prijedlog zakona o radnim mjestima, koji pojedini republikanci već kritikuju.

Lider demokratske većine u Senatu proglasio je pobjedu.

Imamo dvostranački prijedlog zakona koji će, prema navodima Kongresne kancelarije za budžet, odmah podstaći otvaranje radnih mjesta. Ne nakon izrade nacrta, planiranja i zapošljavanja ljudi, već odmah”, kaže Heri Rid.

Umjesto prvobitnog prijedloga vrijednog 85 milijardi dolara, Rid sada nudi mnogo jefitniji plan, čiji troškovi iznose 15 milijardi dolara. Zakonski prijedlog sadrži poreske olakšice za kompanije koje zapošljavaju nezaposlene radnike, kao i veći budžet za javne radove. Izostavljene su poreske olakšice za korporacije, koje je podržavala Republikanska stranka. Dok demokrate kritikuju tu vrstu podsticaja, republikanci brinu zbog preopširnog prijedloga zakona.

Zabrinut sam zbog načina na koji će to biti plaćeno, kao i zbog prevelikog broja odredbi”, naglasio je republikanski senator Džon Mekejn.

Pojedini republikanci, koje zabrinjava nezadovoljstvo javnosti zbog političkih sporova na Kapitol Hilu, možda su spremni da podrže novi plan, ali bez prevelikog oduševljenja.

Radna mjesta su izuzetno važno pitanje. Mislim da će biti veći broj manjih paketa za podsticanje zapošljavanja. Ovo je samo jedan od njih”, kaže republikanski senator Džon Kajl.

<!-- IMAGE -->

Novi izvještaj, koji je ekonomski savjet Bijele kuće podnio Kongresu, takođe je prilično nepovoljan.

Veoma dugo se nismo suočavali sa tolikim brojem ekonomskih izazova”, smatra predsjednica Savjeta Kristina Romer.

Među njima su visoka stopa nezaposlenosti i više od 8 miliona nezaposlenih. Danas su međutim saopštene i pozitivne vijesti. U januaru je zabilježen neočekivan rast maloprodaje, što je mogući nagovještaj da su Amerikanci spremni da potroše dovoljno - da bi podstakli ekonomski oporavak.

XS
SM
MD
LG