Linkovi

Sukobi u Iranu na godišnjicu islamske revolucije


Sukobi u Iranu na godišnjicu islamske revolucije
Sukobi u Iranu na godišnjicu islamske revolucije
<!-- IMAGE -->

U Iranu je danas obeležena 31. godišnjica osnivanja Islamske republike tokom koje je predsednik Mahmud Ahmadinedžad potvrdio da je proizvedena prva količina obogaćenog uranijuma višeg stepena. Ahmadinedžad je održao govor pred stotinama hiljada ljudi, okupljenim u centru Teherana radi proslave nacionalnog praznika, dok su se nešto dalje antivladine pristalice sukobile sa snagama bezbednosti koje su ispaljivale patrone sa suzavcem i metke od farbe kako bi označili demonstrante za hapšenje.

Tokom proslave 31. godišnjice Islamske revolucije, predsednik Irana, Mahmud Ahmadinedžad je pred stotinama hiljada ljudi prkosno proglasio Iran nuklearnom silom.

"Prva količina nuklearnog goriva obogaćenog do 20 odsto je proizvedena i predata naučnicima. Ukoliko Iran želi da napravi atomsku bombu, on će je i napraviti", rekao je Ahmadinedžad.

Iran tvrdi da obogaćuje uranijum koji bi koristio u medicinske svrhe. Stručnjaci navode da je uranijum obogaćen do 90 odsto potreban da bi se napravilo nuklearno oružje. Zapadni lideri izražavaju zabrinutost da Iran radi upravo na tome. Američki predsednik Barak Obama i drugi svetski lideri zbog nuklearnih ambicija Teherana zahtevaju da se Iranu po četvrti put pooštre sankcije Ujedinjenih nacija.

"U narednih nekoliko nedelja ćemo raditi na formiranju novih sankcija koje će im pokazati koliko su izolovani od svetske zajednice", izjavio je američki predsednik.

Današnji dogadjaji sa ulica Teherana podsećaju na istorijsku Iransku islamsku revoluciju u kojoj je srušena vladavina šaha. Proslava 31. godišnjice islamske revolucije brzo je prerasla u demonstracije protiv vladajućeg režima. To je u isto vreme pokazatelj borbe izmedju vladinih skupova i opozicionih protesta, koji su navodno snimljeni mobilnim telefonima i amaterskim kamerama. Demonstranti su prošle noći su sa krovova zgrada uzvikivali "Alahu Akbar".

<!-- IMAGE -->

Ima izveštaja da su vodeći reformistički političari Mehdi Karubi i bivši predsednik Mohamed Hatami napadnuti dok su prisustvovali jednom skupu.

Opozicija takođe kaže da su vlasti na kratko privele Hatamijevog brata, Mohamada Rezu Hatamija i njegovu suprugu Zahru Ešragi. Razlog privođenja nije naveden. Zahra Ešragi je unuka lidera islamske revolucije, pokojnog ajatole Rukolaha Homeinija.

Protesti sada imaju gotovo mesečni šablon.

"Iranci generalno posmatraju ovo kao maraton. Neće biti jednog odlučujućeg momenta kada će se stvari promeniti", objašnjava Hadi Gaemi iz medjunarodne kampanje za ljudska prava u Iranu.

Promena od jedne generacije Iranaca koji su vešti sa internetom i koji planiraju i pozivaju na proteste putem globalne mreže, šaljući elektronske postere, koji pokreću masu demonstranata.

"To je pokret baziran na internetu; pokret društvenih medija i vode ga mladi ljudi", kaže Gaemi.

Vlasti su preko noći blokirale sajtove kao što je Gugl, mada nisu uspeli da zaustave onlajn opoziciju. U Sjedinjenim Državama, Mehdi Saharkiz sakuplja i emituje snimke preko svog kanala na sajtu Jutjub. Stranim medijima je zabranjeno da emituju snimke protesta u Iranu tako da je još jednom, jedini medij koji nam pruža uvid u deliće borbe protiv vladajućeg režima – internet.

XS
SM
MD
LG