Linkovi

SAD počinju izgradnju nove ambasade u Beogradu


SAD počinju izgradnju nove ambasade u Beogradu
SAD počinju izgradnju nove ambasade u Beogradu

Nova američka ambasadorka Meri Vorlik, ministar ekologije Oliver Dulić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas postavili su danas temelj kompleksa nove ambasade Sjedinjenih država.

<!-- IMAGE -->

Kamen temeljac nove ambasade Sjedinjenih države postavljen je danas u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića na Dedinju. Zgrada površine 14 hiljada kvadrata, čija je vrednost 117 miliona dinara biće završena 2012-te godine, a kako je istakla nova američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik – nova ambasade, koja će biti jedna od najmodernijih i najsavremenijih zgrada u regionu, predstavlja simbol sve veće važnosti bilateralnih odnosa između Amerike i Srbije.

Nova američka ambasada biće simbol naše privrženosti ka dugoročnom i živom partnerstvu između dve zemlje kao i naše opredeljenosti da radimo zajedno sa Srbijom na pronalaženju trajnog rešenja za zajedničke izazove.”

“Nova ambasada imaće i svoj konzularni deo. Ja bih voleo u leto 2010. Kada se otvori da taj konzularni deo služi za sve potrebe građana Srbije i Amerike, a da ne bude potreban za izdavanje viza, već da građani Srbije, kao što danas putuju u Evropu bez viza tako putuju i u SAD”, kazao je gradonačelnik Beograda.

Nova ambasada SAD biće izgrađena po najvišim ekološkim standardima, u njenoj izgradnji učestvovaće i srpske firme sa oko 500 radnika, rekao je ministar za zaštitu životne sredine.

“Otvaram izgradnju zgrade koja će predsetvaljati simbol prijateljske države, koja neće biti meta paljenja i razbijanja, nadam se da su pred nama decenije i vekovi saradnje kao što se nadam da naša zemlja neće biti meta te iste zemlje.”

Kako je rekao Oliver Dulić procedura za izdavanje građevinske dozvole za ovaj objekat trajala je samo dva meseca, što pokazuje da je tako nešto u Srbiji moguće kada je projekat dobar.

XS
SM
MD
LG