Linkovi

EP izglasao novu Evropsku komisiju


EP izglasao novu Evropsku komisiju
EP izglasao novu Evropsku komisiju
<!-- IMAGE -->

Nova Barozova komisija je danas konačno dobila prolaz Evropskog parlamenta što joj otvara vrata da u narednih pet godina, uz podršku Lisabonskog sporazuma, pokuša učvrstiti Uniju na unutrašnjem ali i vanjskom planu. Izazovi su više nego ozbiljni- ekonomska kriza, nezaposlenost, neuspjeh pregovora o klimatskim promjenama, sigurnost i snažnija uloga globalnog igrača.

Sa 488 glasova ZA, 137 protiv i 72 uzdržana, Evropska komisija je danas dobila podršku Parlamenta, što znači i formalni početak rada za 27 komesara koje nije birao sam Manuel Barozo. Kandidovani od strane država članica, nisu svi komesari tokom saslušanja pred parlamentarcima ostavili dojam pune upućenosti u budući posao. Medjutim, kako nije moguće glasati o pojedinačnim komesarima, već o cijeloj Komisiji, tako je i glasanje pokazalo- uz većinu za, dobar dio parlamentraca je imao drugačije mišljenje. Sve je to znak demokratije, tumači prvi čovjek Komisije.

"U Evropskoj uniji imamo demokratski Evropski parlament, imamo i Evropsku komisiju o kojoj ste upravo glasali kao izabrani predstavnici Evropljana i to je demokratija. Vjerujemo da sada, sa demokratskim legitimitetom koji smo dobili, mi smo ponosni i uvjereni da ćemo raditi sa punim opredjeljenjem za dobrobit demokratije u Evropi, koja je putokaz demokratiji u cijelom svijetu."

Podrška je i stigla. Većina zastupnika je digla ruke "ZA", a oni koji su bili protiv tvrdili su da se stvara režimska evropska vlada, slična totalitarnim režimima kakvi su nekada bili na Istoku. Uzdržani od glasanja su bili konzervatici-reformisti, objašnjavajući da iako Barozo ima njihovu podršku, to nije slučaj i sa svim komesarima. U svakom slučaju, izbor Komisije je okončan i sada je vrijeme da evropske institucije funkcionišu u svom punom kapacitetu:

<!-- IMAGE -->

"Na kraju smo duge interne procedure i sada je vrijeme za akciju, da ispunimo očekivanja naših gradjana. Rezultat glasanja vam je poznat-čvrsta većina je podržala Komisiju, veća nego što je to bio slučaj prije pet godina", kazao je predsjednik Evropskog parlamenta, Jirži Buzek.

Pred Komisijom, kao i cijelom Unijom stoji ozbiljno razdoblje. Trebaće dosta političke mudrosti, znanja i hrabrosti da se okonča kriza, osnaži euro, sa njim i globalna pozicija Evrope, spasi proces borbe protiv klimatskih promjena, unaprijedi sigurnost i ispune obećanja, medju kojima je i evropska budućnost za zapadnobalkanski prostor.




XS
SM
MD
LG