Linkovi

Srbija očekuje uspešne pregovore sa MMF


Srbija očekuje uspešne pregovore sa MMF
Srbija očekuje uspešne pregovore sa MMF
<!-- IMAGE -->

Dvonedeljni pregovori sa misijom MMF-a počeli su danas u Beogradu i prema mnogim procenama treba očekivati da budu uspešno završeni. Posle razgovora sa premijerom Mirkom Cvetkovićem iz Vlade je izdato saopštenje u kome se kaže da se predstavnici MMF-a konstatovali da su u Srbiji u 2009-toj merama vlade ublažene negativne posledice ekonomske krize, kao i da je Srbija prošlu godinu završila sa boljim makroekonomskim ppokazateljima nego duge zemlje istočne Evrope.

Umereni optimizam je termin koji najbolje opisuje utiske prvog dana zvaničnih pregovora MMF-a sa zvaničnicima Srbije. Posle susreta sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministarkom finansija Dijanom Dragutinović, iz vlade je izdato saopštenje u kome se kaže da je u razgovorima sa misijom MMF-a konstatovano da se sprovode svi detalji sporazuma.
Predstavnici MMF-a su takođe konstatovali da su u Srbiji u 2009. godini merama vlade ublažene negativne posledice ekonomske krize i da je Srbija prošlu godinu završila sa boljim makroekonomskim pokazateljima nego zemlje istočne Evrope, ističe se u vladinom saopštenju. Misija MMF predvođena Albertom Jegerom je imala dogovoren susret i u Narodnoj banci, a posle razgovora, guverner Radovan Jelašić je rekao da očekuje uspešno okončanje pregovora. Tehnički pregovori sa MMF-om biće nastavljeni po pojedinim ministarstvima, a teme su pozna te, kaže guverner:

Sve ono što je Vlada preuzela na sebe kao obavezu, govorimo ovde o penzijama, udelu zarada, gde je dogovor bio u kom vremenskom periodu na koji nivo treba da se smanje. Sa druge strane, pitanje kako smanjiti javnu potrošnju, poboljšanje investicione klime, i na kraju uvek će tu biti razgovori vezani za monetarnu politiku.“

<!-- IMAGE -->

I po oceni ekonomista, pregovori sa MMF-om biće uspešno okončani. Ekonomski analitičar Goran Nikolić smatra da će vlada nastojati da pruži dokaze da se dogovor sa MMF-om poštuje. Biće razmotrena najnovija fiskalna, monetarna i makroekonomska kretanja i realizacija dogovorenih strukturnih mera, a predstavnike MMF-a najviše zanima reforma penzionog sistema, kaže Nikolić:

„Biće nešto oštriji uslovi kada je u pitanju beneficirani radni staž i najvažnije – novi način usklađivanja. Po svemu sudeći on će biti zasnovan na usklađivanju penzija sa troškom života, odnosno potrošačkim cenama plus rast bruto domaćeg proizvoda ako bude veći od četiri procenta u datoj godini.“

Očekuje se da pregovori sa MMF-om potraju dve nedelje, a od izveštaja koji bude podnet bordu direktora MMF-a zavisi hoće li Srbija moći da povuče treću tranšu kredita od 350 miliona evra.



XS
SM
MD
LG