Linkovi

Američka federalna vlada ne radi zbog snega


Američka federalna vlada ne radi zbog snega
Američka federalna vlada ne radi zbog snega
<!-- IMAGE -->

Vašington i brojni gradovi duž obale Atlantika i dalje su gotovo paralizovani nakon istorijske sniježne oluje koja je zahvatila to područje. Vladine službe danas ne rade, škole su zatvorene, a poremećeni su vazdušni, željeznički i drumski saobraćaj.

Sniježni pokrivač debljine od pola do gotovo metra pokriva područje od Zapadne Virdžinije do Nju Džerzija, nakon velike oluje koja je proteklog vikenda pogodila istočnu obalu Sjedinjenih Država. U američkoj prijestonici i okolnim mjestima je za 36 sati palo više snijega nego što obično padne tokom cijele zime. Lokalne vlasti nastavile su da raščišćavaju puteve, dok stanovnici i dalje pokušavaju da izvuku vozila ispod ogromnih naslaga snijega.

"Živim u Vašingtonu gotovo 30 godina i mislim da je ovo jedna od najvećih, možda i najveća oluja koja je zahvatila ovo područje", kaže jedan stanovnik prijestonice.

Vladine službe danas ne rade, što će poreske obveznike koštati oko 100 miliona dolara. Zatvorene su i škole. Željeznički i drumski saobraćaj se zbog poledice odvijaju otežano, što, na početku radne nedjelje, pričinjava znatne probleme mnogim građanima. Glavni aerodromi su otvoreni, ali je veliki broj letova i dalje pod znakom pitanja. Kurtis Hafpauer iz San Dijega, jedan je od mnogih koji su primorani da ostanu duže u Vašingtonu nakon zatvaranja aerodrome tokom vikenda.

<!-- IMAGE -->

"Bio sam pomalo tužan kada je snijeg prestao da pada zato što mi se sviđa zima. Da sam u San Dijegu, bio bih u šorcu i majci kratkih rukava. Godišnja doba se ne mijenjaju, tako da je ovaj doživlja sjajan.”

Kurtisovo oduševljenje snijegom svakako ne dijele desetine hiljada stanovnika od Pensilvanije do Virdžinije, koji su već danima bez struje. Zbog sniježnih padavina, oštećeni su i brojni krovovi i pokidana mnoga stabla.

"Obično dobijamo 450 do 475 poziva dnevno za pomoć. Od početka oluje, broj poziva se međutim udvostručio", kaže Alfred Džefri iz vatrogasne službe.

<!-- IMAGE -->

Uprkos izuzetno opasnim uslovima na putevima, poginulo je samo dvoje ljudi. Osoblje u lokalnim bolnicama radilo je međutim i do 15 sati dnevno.

Bilo je teško u određenim trenucina, ali morate da radite. Riječ je o istorijskim okolnostima“, naglašava ljekarka Valesia Robinson.

Snijeg je pojedinim stanovnicima, pak, omoguio da učestvuju u aktivnosti koja se rijetko viđa u prijestonici-grudvanju.

Čak je i predsjednik Barak Obama prokomentariosao nevrijeme, upotrijebivši novi izraz.

"Sniježni Armagedon u Vašingtonu.”

Stanovnici Vašingtona neće imati mnogo vremena za predah, s obzirom na da meteorolozi najavljuju nove padavine sjutra i prekosjutra.

XS
SM
MD
LG