Linkovi

Vašingtonski auto salon "elektrifikovao" posetioce


Vašingtonski auto salon "elektrifikovao" posetioce
Vašingtonski auto salon "elektrifikovao" posetioce
<!-- IMAGE -->

Prošle nedelje, više od 40 domaćih i stranih proizvođača automobila prikazalo je svoje modele na redovnom godišnjem salonu automobila, u Vašingtonu. Kao na drugim sličnim izložbama, i ovom su dominirala vozila sa ekološki čistim - ili bar čistijim motorima.

Predsednik i direktor Forda, Alan Mjulali, dao je osnovni ton manifestaciji.

"Ja sam Alan, iz Forda, i spreman sam da se pobrinem za vaše auto potrebe," rekao je Mjulali.

Mjulali je najavio ulaganje 400 miliona dolara u smanjenje potrošnje u novoj generaciji modela Eksplorer 25.

"Zbog veličine naše proizvodnje, kada dostignemo taj nivo štednje i ugradimo ga u sve proizvode, učinićemo veliki korak u smanjenju potrošnje goriva i oslobađanja ugljendioksida," rekao je on.

Prošla godina je bila prva profitabilna za Ford od 2005. Do 2020. proizvodnja hibridnih i električnih vozila porašće sa 3 na 20 odsto od svih Fordovih vozila. Sintija Smit, iz Merilenda, to pozdravlja.

"Volela bih da podržim neku od opcija alternativne energije," kaže Sintija.

<!-- IMAGE -->

Ona ipak nije ubeđena da će kupiti ševi volt, najavljeni hibridni model Dženeral motorsa, koji sa baterijom prelazi 64 kilometra pre nego što se uključi benzinski motor.

"Ako bih išla na neki dugi put ne bih kupila auto zavisan od infrastrukture koja još ne postoji. Još nisam spremna na takav korak ka budućnosti," kaže Sintija Smit.

Džeremi Stenli je vlasnik najbolje prodavanog Fordovog džipa Eksplorer. On priznaje da mnogo troši, ali kaže da je auto kvalitetan.

"Nisam imao nikakve probleme. Nikada nije stao. Pošto sam pecaroš, u njega mogu da smestim svu opremu. Na putu je odličan," kaže Stenli.

Urednik i izdavač časopisa Grin kar džurnal, Ron Kogan, savetuje kupce da ne odlučuju brzopleto dok se proizvođači utrkuju u poboljšanju efikasnosti svojih vozila.

"Kolikogod da verujem u električna i baterijska vozila, to nije ekskluzivna tehnologija. Naneli bismo sami sebi štetu ako bismo zanemarili čiste dizel motore, koji troše sve manje goriva," rekao je Kogan.

En Mesnikof, iz ekološke grupe Sijera klab, kaže da je raduju nova hibridna i električna vozila, ali dodaje da proizvođači moraju da nastave sa smanjivanjem oslobađanja gasova staklene bašte.

"Pored putničkih vozila moramo da vidimo šta će industrija da uradi sa kamionima. Njihova ogromna potrošnja zahteva mnoge promene," kaže Mesnikof.

Iako će industrija morati da do 2016. uvede nove standarde štedljivosti motora, kaže En Mesnikof, treba nastaviti sa pritiskom na proizvođače da već sada smanje zagađivanje vazduha.

XS
SM
MD
LG