Linkovi

Poziv na povratak učtivosti u Vašingtonu


Poziv na povratak učtivosti u Vašingtonu
Poziv na povratak učtivosti u Vašingtonu

Predsednik Barak Obama je bio domaćin na 58. tradicionalnom molitvenom doručku. Medju oko 3000 zvanica bili su verski lideri, kongresmeni, diplomate i zvaničnici iz čitavog sveta, uključujući i Srbiju. Predsednik Obama je najpre istakao značaj otvorenosti za postizanje kompromisa, rekavši da vera i molitva mogu da odigraju važnu ulogu u prevazilaženju razlika zbog kojih su republikanci i demokrate prestale da slušaju jedni druge.

<!-- IMAGE -->

Molitveni doručak započet je u Sijetlu u doba Velike depresije u Americi. Gradjani bez posla i perspektive okupljali su se i zajedno molili, a taj običaj se zatim brzo proširio na gradove širom Sjedinjenih Država. Običaj je prerastao u nacionalnu tradiciju kada je bivši američki predsednik, Dvajt Ajzenhauer 1952. godine pozvao kongresmene da organizuju zajednički skup na kojem bi se molili za Ameriku.

Skup se od 1980-ih održava u hotelu "Hilton" u Vašingtonu, pa su se tako i ove godine tu okupili verski, politički i poslovni predstavnici. Izmedju ostalih, prisustvovali su i potpredsednik SAD, Džozef Bajden i američka državna sekretarka, Hilari Klinton.

<!-- IMAGE -->

Nacionalni molitveni doručak sponzoriše tajanstvena hrišćanska grupa pod nazivom "Zajednica" ili "Familija". Aktuelni predsednik je uvek domaćin skupa.

"Verovatno možete da se ne slažete sa mojim političkim odlukama, a da ne dovodite u pitanje moju veru ili državljanstvo. Dok molitva može da nas osnaži kada smo na dnu i da nas umiri usred oluje, ona može i da nam ojača kičmu da bi prevazišli prepreke. Uveravam vas da se ja ovih dana dosta molim. Molitva ima moć da uradi još nešto – može da unese poniznost u naša srca i da nas ispuni duhom bratstva. Može da nas podseti da je svako od nas božje dete. Kroz veru, ali ne samo kroz veru, ljudi mogu da se ujedine i da rade za opšte dobro. Razvoj je moguć kada otvorimo srca, pružimo ruke i prepoznamo dobrotu. Napredak će biti postignut kada pogledamo jedni druge u oči i vidimo lice Boga. Da tako treba da radimo i da ćemo tako raditi stalno, a ne samo s vremena na vreme je moja molitva za našu naciju i svet", rekao je Obama.

On je iskoristio govor da oštro osudi Ugandu zbog planova da usvoji kontroverzni zakon prema kome bi homoseksualci i lezbejke bili osudjeni za svoja seksualna opredeljenja zatvorskim ili čak smrtnim kaznama. Prema nekim izvorima, organizatori molitvenog doručka, "Zajednica" planiraju da podrže Ugandu u usvajanju tog zakona.

Molitvenom doručku iz Srbije su prisustvovali prvi zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, funkcioner G17 plus, Vlajko Senić, šef ekonomskog tima DSS-a, Nenad Popović, lider Srpskog pokreta obnove, Vuk Drašković i prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjević.

XS
SM
MD
LG