Linkovi

Indija ponudila nastavak razgovora sa Pakistanom


Indija ponudila nastavak razgovora sa Pakistanom
Indija ponudila nastavak razgovora sa Pakistanom
<!-- IMAGE -->

Indija je predložila nastavak razgovora na visokom nivou sa Pakistanom, po prvi put od kako su mirovni pregovori te dve nuklearne sile suspendovani, nakon terorističkih napada u Mumbaiju, novembra 2008.

Agencija "Pres trast of Indija" navodi da se indijski funkcioneri zalažu za razgovore sekretara inostranih poslova dve zemlje o pitanjima koja obuhvataju i terorizam.

Pakistanski ministar inostranih poslova, Šah Mahmud Kureši, rekao je da je njegova zemlja pozdravila ponudu za nastavak bilateralnih razgovora.

Indija i Pakistan su započeli te sastanke 2004. godine u cilju bavljenja pitanjima koja obuhvataju sporni granični region Kašmira. Medjutim, ugovori nisu potpisani zbog napada u Mumbaiju u kojem je poginulo više od 160 ljudi. Indija za taj napad okrivljuje ekstremiste bazirane u Pakistanu.

Vest o mogućem nastavku razgovora došla je uoči posete indijskog ministra za unutrašnje poslove Palaniapana Čidambarama Pakistanu. Čidambaram bi trebalo da prisustvuje dvodnevnom regionalnom bezbednosnom sastanku koji počinje 26. februara.

On će biti prvi indijski funkcioner na visokom nivou koji će doputovati u posetu Pakistanu od napada u Mumbaiju.

XS
SM
MD
LG