Linkovi

Hiseni: Medjunarodni sud pravde će presuditi u korist Prištine


Hiseni: Medjunarodni sud pravde će presuditi u korist Prištine
Hiseni: Medjunarodni sud pravde će presuditi u korist Prištine
<!-- IMAGE -->

Kosovo će postati uvaženi član medjunarodne zajednice uprkos tome što Beograd ulaže sve napore da blokira proces priznavanja njegove nezavisnosti, izjavio je u Vašingtonu kosovski ministar inostranih poslova Skender Hiseni. Hiseni, koji u američkoj prestonici prisustvuje molitvenom doručku, u izlaganju na Univerzitetu Džons Hopkins sumirao je dostignuća i izazove sa kojima se Kosovo suočava dve godine posle proglašenja nezavisnosti.

Šef kosovske diplomatije naveo je da je 65 zemalja priznalo nezavisnost Kosova ali i priznao da veliki broj država, medju kojima i pet članica Evropske unije to još nije učinio. Hiseni smatra da se neke zemlje uzdržavaju od priznanja nezavisnosti jer čekaju savetodavnu odluku Medjunarodnog suda pravde, iako veruje da ta presuda neće nužno i usloviti njihov stav. U izjavi za naš program, Hiseni je izrazio uverenje da će sud presuditi u korist Prištine.

„Ne vidim nikakvu mogućnost da sud zaključi da kosovska nezavisnost nije u skladu sa medjunarodnim pravom, jer u njemu ne postoji nikakvo pravilo ili norma koja zabranjuje proglašenje nezavisnosti nekog entiteta. Zato smo tako sigurni da će sud na kraju zaključiti da proglašenje naše nezavisnosti nije bilo nelegalno. To je pitanje velike političke dimenzije i značaja, pitanje rezervisano za političke lidere i političku akciju, i to se desilo na Kosovu, demokratski izabrani predstavnici naroda proglasili su nezavisnu državu. Mi smo uvereni u nepristrasnost suda i sigurni da će ishod biti pozitivan“, istakao je Hiseni.

<!-- IMAGE -->

Medju dostignućima ostvarenim posle proglašenja nezavisnosti, Hiseni je pomenuo izgradnju državnih institucija na bazi novog, modernog ustava, članstvo u Svetskoj banci i Medjunarodnom monetarnom fondu, te rast bruto društvenog proizvoda i napredak u procesu decentralizacije. Uprkos boljem odzivu srpske manjine na lokalnim izborima na Kosovu, integracija severnog dela Kosova ostaje veliki izazov za Prištinu. Ministra Hisenija pitali smo da prokomentariše ocenu šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera da je prisustvo njegove misije i dalje neophodno na severu Kosova, na neodredjeno vreme.

„Bez obzira na pitanje nadležnosti, sada je ključno da se normalnost i vladavina zakona uspostave na severu. Mi saradjujemo sa EULEX-om i Medjunarodnom civilnom kancelarijom kako bi se vladavina zakona ponovo uspostavila. Moram da kažem da, nažalost, Beograd u tome ne pomaže, više puta smo ga pozivali da saradjujemo na pitanjima od značaja za srpsku zajednicu na Kosovu, ali Beograd naravno sve to uslovljava nekim razgovorima o statusu. Status Kosova je rešen, Kosovo je nezavisno i nikada se nećemo vratiti razgovorima o statusu ali smo spremni da razgovaramo o mnogim pitanjima od zajedničkog interesa.“

Šef kosovske diplomatije je podvukao da je koncept podele Kosova trenutno najopasnija ideja kada je reč o stabilnosti zapadnog Balkana. Umesto prekrajanja granica bilo koje članice bivše Jugoslavije, region treba da se okrene procesu integracija i zajedničkoj evropskoj budućnosti, a EU verovatno ne želi da, prijemom zemalja zapadnog Balkana jednog dana nasledi problem srpskog nepriznavanja kosovske nezavisnosti – poručuje Hiseni.

XS
SM
MD
LG