Linkovi

Bivši supružnici u trci za Oskara


Bivši supružnici u trci za Oskara
Bivši supružnici u trci za Oskara

U mnoštvu očekivanih nominacija za Oskara, ove godine se dogodilo i nešto iznenadjujuće, što se nije desilo u proteklih 67 godina. Od deset nominovanih ostvarenja za najbolji film, dvoje takmičara koji prednjače u trci za prestižnu nagradu, osvojili su po devet nominacija, a pored toga imaju i još nešto zajedničko.

<!-- IMAGE -->

Ovogodišnja dodela Oskara će, po svemu sudeći, proći u znaku borbe bivših supružnika. Džejms Kameron je osvojio devet nominacija za naučno-fantastično ostvarenje "Avatar" u koji je uloženo čak 500 miliona dolara.

Ista sudbina je zadesila i ratnu dramu rediteljke Ketrin Bigalou, "Katanac za srce" koja je, u poredjenju sa "Avatarom", koštala samo 15 miliona dolara. Ketrin Bigalou, inače bivša supruga Džejmsa Kamerona, takodje je dobila nominaciju u kategoriji za najbolju režiju. I Kameron i Bigalou kažu da navijaju jedno za drugo.

Što se tiče drugih nominacija, novina je da će se ove godine umesto uobičajenih 5, za najbolji film takmičiti 10 filmova, medju kojima su - "U vazduhu", "Slepa strana", "Dragocena", "Distrikt 9, "Do neba", "Prokletnici", "Obrazovanje" i "Ozbiljan čovek".

<!-- IMAGE -->

Za prestižne nagrade Američke filmske akademije za glumu u konkurenciji su filmske zvezde, koje su već odnele nagrade za svoja poslednja ostvarenja. Medju njima je i Sandra Bulok za ulogu u filmu "Slepa strana".

Nominacija za najbolju sporednu ulogu opravdano je pripala Kristoferu Valcu za film "Prokletnici".

Medju nominacijama u kategoriji za glavnu mušku ulogu nije bilo puno iznenadjenja - Džordž Kluni, Džef Bridžis, Kolin Firt, Morgan Friman i Džeremi Rener.

Važno je napomenuti da je Meril Strip oborila rekord dobivši čak 16 nominacija za angažovanje na "Džuli i Džulija", kao i da je reditelj filma "Dragocena", Li Danijels tek drugi Afroamerikanac u istoriji, koji je osvojio nominaciju za najbolju režiju.

XS
SM
MD
LG