Linkovi

Bajden: Iranski režim "seje seme sopstvenog uništenja"


Bajden: Iranski režim "seje seme sopstvenog uništenja"
Bajden: Iranski režim "seje seme sopstvenog uništenja"

Američki potpredsednik Džozef Bajden ocenio je da, gušenjem iranske opozicije, iranski režim “seje seme sopstvenog uništenja.”

<!-- IMAGE -->

Bajden je izjavio da je odluka o primeni sile u gušenju opozicionih protesta koštala iranski režim moralnog kredibiliteta u zemlji i celom regionu. U intervjuu za američku TV mrežu MSNBC, Bajden je takodje naveo da Vašington sve skloniji uvodjenju sankcija iranskoj vladi.

Iranski opozicioni lider, Mir Hosein Musavi, oštro je kritikovao iransko konzervativno rukovodstvo, optuživši ga za propust da ostvari ciljeve Islamske revolucije u toj zemlji.

U komentarima objavljenim na njegovoj veb stranici, Musavi je rekao da su „koreni despotizma i diktatorskog režima“ zaostali iz iranskog pred-revolucionarnog monarhističkog sistema.

On je ukazao da ga je vladina hajka na opozicione aktiviste i nezavisne medije dovela do uverenja da Islamska revolucija iz 1979. nije postigla svoje ciljeve.

Visoki funkcioner iranskog pravosudja, Ibrahim Raisi, najavio je da će Iran uskoro pogubiti još nekoliko disidenata, osudjenih za umešanost u proteste zbog iranskih spornih predsedničkih izbora prošlog juna.

Novinska agencija FARS navodi izjavu istog funkcionera da su devet disidenata i još dvoje pogubljenih prošle nedelje povezani sa anti-revolucionarnim grupama.


XS
SM
MD
LG