Linkovi

Da li će se Halidu Šeiku Mohamedu suditi u Njujorku?


Da li će se Halidu Šeiku Mohamedu suditi u Njujorku?
Da li će se Halidu Šeiku Mohamedu suditi u Njujorku?
<!-- IMAGE -->

Bela kuća je suočena sa snažnim političkim protivljenjem planu da se petorici glavnih optuženika za napade na Svetski trgovinski centar 11. Septembra sudi u Njujorku. Njujorški gradonačelnik Majkl Blumberg je proteklih dana zatražio od Obamine administracije da održi suđenje na nekom drugom mestu.

Samozvani organizator napada 11. Septembra, Halid Šeik Mohamed, možda neće dočekati da mu se sudi u Njujorku, svega nekoliko minuta od mesta na kojem su se nekada uzdizale kule Svetskog trgovinskog centra. Nadležni iz Bele kuće kažu da administracija razmišlja o mogućnosti premeštanja suđenja Halidu Šeiku Mohamedu van Njujorka. Svega nekoliko dana ranije, gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je zatražio od administracije da razmotri svoju prvobitnu odluku:

„Nadam se da će sekretar za pravosuđe i predsednik da promene odluku.“

Gradonačelnik Blumberg je prvobitno podržao odluku administracije da se Mohamedu i ostaloj četvorici sudi u Federalnom sudu na Menhetnu. Međutim, promenio je mišljenje, tvrdeći da bi suđenje na južnom delu Menhetna moglo da košta više od 200 miliona dolara godišnje:

„To će koštati strašno mnogo i poremetiće život ogromnom broju ljudi.“

Profesor na Univerzitetu Džordžtaun Robert Liber kaže da ga ne iznenađuje mogućnost promene stava Bele kuće:

„Ovde je u pitanju i pravosudno i političko pitanje, a oba su u velikoj meri u igri u današnje vreme.“

Sekretar za pravosuđe Erik Holder je prošle godine saopštio da će Halidu Šeiku Mohamedu i četvorici osumnjičenih za napad 11. septembra, biti suđeno pred građanskim, a ne pred vojnim tribunalom i to na Federalnom sudu na Menhetnu. Od tog trenutka, Sekretarijat za pravosuđe je izložen javnom i političkom pritisku.

Šest senatora, republikanaca, demokrata i jedan nezavisni, napisali su pismo sekretaru za pravosuđe Eriku Holderu, u kojem traže da se Mohamedu i ostalim navodnim zaverenicima za napad 11. septembra, ne sudi u Njujorku. Oni smatraju da bi suđenje toliko blizu Kula bliznakinja podstaklo regrutaciju i radikalizaciju terorista.

Ovo dvostranačko pismo senatora administraciji je veoma važno, zbog sve većeg protivljenja i među republikancima i demokratama održavanju suđenja u Njujorku, a na posletku treba reći i da Kongres odobrava sredstva,“ kaže profesor Liber.

Pojedni zakonodavci već pričaju o uvođenju zakonskih propisa kojima bi se sprečilo da se suđenje u Njujorku finansira federalnim sredstvima. Neke demokrate i republikanci su protiv izvođenja osumnjičenih terorista iz Zaliva Gvantanamo pred građanski sud. Oni traže da im se sudi pred vojnim sudom.

Čarls Alen radi u Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost i bivši je pomoćnik direktora Centralne obaveštajne agencije:

„Moramo da budemo zaista veoma pažljivi u pogledu suđenja na građanskim sudovima i davanja statusa koji prevazilazi ono što je poželjno.“

Optuženim teroristima je već bilo suđeno na federalnom sudu na Menhetnu. Međutim, analitičari kažu da je napad 11. septembra drugačiji:

„S obzirom na protivljenje u Kongresu i protivljenje javnosti, uključujući i mogućnost prekida finansiranja suđenja, mislim da će ga premestiti van Njujorka,“ kaže Robert Liber.

Nadležni još ne pominju moguće lokacije, ali ukazuju da je predsednik i dalje rešen da se Muhamed izvede pred građanski sud.

XS
SM
MD
LG