Linkovi

Peking kritikuje prodaju oružja Tajvanu


Peking kritikuje prodaju oružja Tajvanu

Peking kritikuje prodaju oružja Tajvanu

Kineski ministar inostranih poslova izjavio je da planovi Sjedinjenih Država da prodaju oružje Tajvanu nanose štetu kineskoj nacionalnoj bezbednosti i nastojanjima za ponovno ujedinjenje.

<!-- IMAGE -->

Šef diplomatije Kine Jang Điječi danas je na Kipru rekao da se Kina čvrsto protivi potezu, koji je, kako je naveo, u suprotnosti sa američkom predanošću podršci mirnom poboljšanju odnosa dve zemlje. Predstavnik Stejt Departmenta Pi Džej Krouli juče je izjavio da američka politika prema Tajvanu doprinosi stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Američki funkcioneri u petak su najavili planove da prodaju Tajvanu vojnu opremu u vrednosti od 6,4 milijarde dolara. Kinesko ministarstvo odbrane je saopštilo da će taj potez ozbiljno naneti štetu kinesko-američkoj saradnji. U subotu, Kina suspendovala vojnu razmenu i bezbednosne razgovore sa Sjedinjenim Državama i zapretila sankcijama američkim kompanijama koje budu prodavale oružje Tajvanu.

Na Tajvanu, predsednik Ma Jing-đeu rekao da će prodaja oružja pospešiti odbranu na ostrvu i pružiti mu osećaj bezbednosti, dok gradi bliže ekonomske odnose sa Kinom.

XS
SM
MD
LG