Linkovi

Jedinstveni stil predsednika Obame


Jedinstveni stil predsednika Obame
Jedinstveni stil predsednika Obame
<!-- IMAGE -->

Tokom prve godine mandata, predsednik Obama je razvio veoma jedinstven predsednički stil, odnosno pristup upravljanju zemljom uobličen iskustvima stečenim tokom čitavog života.

Obamin predsednički mandat započeo je pred milion okupljenih gradjana. Medjutim, kad su se slegli uzvici odobravanja, Obama je postao čovek koji se nosi sa nekoliko preklapajućih kriza: ekonomijom u drastičnom padu i dva nepopularna rata.

„Tipično, predsednik Sjedinjenih Država ima dva ili tri velika problema, mi rešavamo sedam ili osam velikih problema.“

Dok se bavio tim izazovima Obama je razvio jedinstven predsednički stil. Zbog dobre kontrole svojih emocija dobio je nadimak Obama ne-drama. Njegovi sugradjani sa Havaja vide u tome uigranu šemu:

„Njegova mirnoća, smirenost i staloženost su veoma tipični za Havaje.“


Ku'ulei Stokman
kaže da je prvi američki predsednik, rodjen na Havajima, uneo u Belu kuću havajsku kulturu i način razmišljanja.

„To svaki dan vidimo u njemu. Primećujemo to u njegovim govorima. On se saživeo sa kulturom alohe.“

Aloha bukvalno znači „dah života“. Kultura alohe je osećaj zajednice, verovanje da bi svi trebalo da se slažu. Ken Volš je pratio hroniku Obaminog mandata za časopis US NEWS AND WORLD REPORT.

On nema konfrontirajuću prirodu. Nastoji da bude veoma metodičan i da uključi sve oko sebe, što direktno potiče iz havajskog iskustva.“

<!-- IMAGE -->

Volš kaže da se havajski uticaj osećao tokom čitavog života Baraka Obame – počevši od njegovog angažmana u svojstvu organizatora lokalnih zajednica u Čikagu.

„Nastojao je da navede ljude da rade za sebe, da završavaju stvari i da sve privoli da pruže svoj doprinos.“

Taj metod uključivanja svih postao je još očigledniji tokom godina kad je studirao pravo i radio kao profesor univerziteta. Obama je tada usavršio svoja umeća na planu donošenja odluka i pristupa rešavanju problema. Den Džonson Vajnberger je bio jedan od Obaminih studenata na pravnom fakultetu Univerziteta u Čikagu.

On je zbilja aktivno ohrabrivao diskusiju. Smatralo se da, ako ne učestvujete u diskusiji, ne ispunjavate očekivanja nastave –što nije bio slučaj sa drugim predmetima, u kojima je profesor sve.“

Džonson Vajnberger kaže da je Obama tražio od svojih studenata da sagledaju sve aspekte slučaja i prikupe sve moguće informacije.

„Verujem da on rukovodi kabinetom i sastancima sa svojim savetnicima na isti način na koji je usmeravao studente - niko nije u prilici da se NE izjasni i potom se jednostavno složi na kraju. Njihov posao je, pretpostavljam, da svoje argumente iznose s poštovanjem, ali energično.“


Visoki savetnici predsednika Obame ukazuju da to jeste način na koji se posao obavlja u Beloj kući. Barak Obama je kao advokat koji detaljno ispituje slučaj. I u svojim govorima ponaša se kao profesor. Profesorka političkih nauka na Toson univerzitetu, Marta Džoint Kumar, vidi u Obami svog kolegu.

„On voli da se bavi širom slikom i povezuje stvari, to je definitovno nešto što vidite u njemu. To takodje primećujete u načinu na koji objašnjava stvari. On voli nadugačko da priča o svim aspektima nekog pitanja.“

Svaki predsednik je suma prošlih iskustava. U slučaju Baraka Obame, oni su rezultirali jedinstvenim predsedničkim stilom za koji neki kritičari tvrde da je hladnokrvan i bez strasti.
Medjutim, Ken Volš predvidja da će Barak Obama – koji je obećao promenu u Americi – ostati veran sebi.

„On će ostati veran osobinama koje su ga dovele dovde u političkoj karijeri.“

Na pragu druge godine Obaminog mandata veliko pitanje je da li će mu osobine koje su ga dovele na predsednički položaj doneti rezultate koji su mu potrebni.

XS
SM
MD
LG