Linkovi

"Hajde da razgovaramo o NATO-u"


"Hajde da razgovaramo o NATO-u"
"Hajde da razgovaramo o NATO-u"

Članstvo u NATO-u nije preduslov za učlanjenje u EU, ali postoji velika količina zajedničkih vrednosti koje dele obe organizacije, poručio je na današnjoj konferenciji o NATO-u, šef političkog odeljenja Delegacije Evropske unije Tomas Njoki.

<!-- IMAGE -->

U interesu je Srbije da što pre počne ozbiljne razgovore o članstvu u NATO-u, ocenila je danas direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić i dodala da nije dobro to što politička elita, a samim tim i javno mnjenje, svakih nekoliko godina menja stav o ulasku Srbije u NATO savez.

Kako je ocenila na današnjoj konferenciji "Hajde da razgovaramo o NATO-u" posle podnošenja zahteva za članstvo u Evropskoj uniji potrebno je da se postavi i pitanje evropskih bezbednosnih struktura i NATO. Pri tome, kaže Milić, treba prestati sa zloupotrebom NATO bombardovanja kao argumenta u ovoj priči:

"Činjenica da je NATO bombardovao Srbiju se koristi bez pravih argumenata, bez unošenja svih činjenica i bez nuđenja funkcionalnih alternativa, kao glavni argument protiv toga da Srbija uđe u NATO".

Kako je rekao Miroslav Hadžić iz Centra za civilno-vojne odnose, vladajuća elita poslednjih 20 godina izbegava ozbiljnu priču o NATO-u, dok se pitanje članstva koristi u dnevno-političke svrhe. Definisanje odnosa prema NATO je deo teme bezbednosne saradnje koju Srbija želi da ostvaruje, smatra Hadžić:

"Čitav problem i jeste u Srbiji, a to znači i svim njenim građanima i nosiocima vlasti, i onima koji učestvuju direktno ili indirektno u kreiranju te politike, je kako da usklade, a prvo kako da definišu stvarne bezbednosne potrebe Srbije i njenih građana, kako da utvrde njene mogućnosti i da onda pokušaju da nađu rešenje kako da to spoje".

Šefica političkog odeljenja ambasade SAD u Beogradu, Debora Menuti je, uz stav da "nije tajna da bi vlada SAD želela da vidi Srbiju u NATO", poručila da o tome ipak odlučuje Srbija. NATO je faktor stabilnosti na Balkanu i zbog toga je važno na koji će način Srbija da struktuira svoju bezbednosnu politiku, istakla je Menuti.

XS
SM
MD
LG