Linkovi

Bler: Promenio sam stav posle 11. septembra


Bler: Promenio sam stav posle 11. septembra
Bler: Promenio sam stav posle 11. septembra

Bivši premijer Velike Britanije, Toni Bler svedočio je danas pred istražnom komisijom o ulasku zemlje u rat sa Irakom i njegovoj odluci da britanske vojne snage postanu glavni saveznik Sjedinjenih Država u svrgavanju bivšeg iračkog predsednika, Sadama Huseina sa vlasti. Britanska javnost nikada nije stala uz Blerovu odluku, koja se i danas smatra kontroverznom. Bivši premijer medjutim smatra da nema mesta izvinjenju.

<!-- IMAGE -->

Bivši britanski premijer, Toni Bler stigao je na svoj – kako ga neki nazivaju “sudnji dan” - 2 sata pre početka svedočenja pred istražnom komisijom o Iraku. Stigavši rano, Bler je uspeo da izbegne manju grupu antiratnih demonstranata, ali i direktan susret sa porodicama britanskih vojnika poginulih u Iraku, koji su dobili specijalne ulaznice za svedočenje.

Na početku saslušanja Bler je izgledao nervozno i poraženo, ali je jasno dao do znanja prisutnima da je 11. septembar drastično promenio njegovo vidjenje Sadama Huseina. Pre terorističkog napada na Sjedinjene Države, Bler nije podržavao upotrebu sile za svrgavanje Huseina sa vlasti.

"Upravo zato što su posledice vojne akcije ogromne, procenio sam da moramo da uradimo najbolje što možemo. Posle 11. septembra to se promenilo”, rekao je Bler.

Toni Bler se šest meseci posle 11. septembra privatno sastao sa tadašnjim američkim predsednikom, Džordžom Bušom na njegovom ranču u Teksasu, posle čega su usledile optužbe da je tada obećao da će britanska vojska učestvovati u ratu u Iraku – drugim rečima, pre konsultovanja sa kabinetom i saglasnosti britanskog naroda. Bler je danas priznao da je još tada bio uveren da nešto mora da se uradi čak i bez solidarnosti u okviru Ujedinjenih Nacija.

“Jedino čime sam se obavezao i to sam otvoreno rekao na sastanku, je da moramo da se suočimo sa Sadamom”.

Britanska javnost se medjutim i dalje buni zbog nepopularnog rata u koji je Bler uveo zemlju, a koji traje i danas. Mnogi žele da znaju da li je podržavao smenu režima u Iraku od početka i da li je stajao uz Sjedinjene Države.

“Prvenstveno sam hteo da pošaljem apsolutno snažnu, jasnu i nepopustljivu poruku posle 11. septembra, da režimi koji imaju, ili pokušavaju da se domognu, oružja za masovno uništenje moraju sa tim da prekinu. Rekao sam da ćemo stajati rame uz rame sa Sjedinjenim Državama – tako je bilo u Avganistanu i bio sam odlučan da to uradim ponovo”, izjavio je bivši britanski premijer.

Bler se ne suočava sa pravnim posledicama svog svedočenja, ali je to njegova poslednja šansa da saopšti britanskom narodu svoju verziju dogadjaja i poslednja prilika da, bar u pogledu Iraka, pokuša da odbrani svoje nasledje.



XS
SM
MD
LG