Linkovi

Obama nastavio kampanju za smanjenje nezaposlenosti


Obama nastavio kampanju za smanjenje nezaposlenosti
Obama nastavio kampanju za smanjenje nezaposlenosti
<!-- IMAGE -->

Dan nakon govora o stanju nacije, predsjednik Barak Obama posjetio je Floridu kako bi ispunio obećanje o otvaranju radnih mjesta. Obama je najavio da će iz paketa za podsticaj privrede biti izdvojeno 8 milijardi dolara za izgradnju brze željeznice i otvaranje novih radnih mjesta.

Predsjednik Obama je, nakon sinoćnjeg govora o stanju nacije, danas boravio na Floridi.

“Zaposlićemo više Amerikanaca na obnovi infrastukture i njenoj izgradnji za budućnost”.

Radnici u Tampi, na Floridi, uskoro će graditi novu brzu željeznicu poput ove. Projekat, koji će biti finansiran sredstvima iz paketa za podsticaj privrede, primjer je Obaminih mjera za otvaranje novih radnih mjesta širom zemlje. Predsjednik je u sinoćnjem obraćanju zatražio od Kongresa da to bude prvi prioritet u ovoj godini.

"Ljudi su bez posla. Součavaju se sa problemima. Potrebna im je naša pomoć i ja želim da prijedlog zakona o radnim mjestima bude na mom stolu bez odlaganja.”

Obama je tokom prošle godine uglavnom bio usredsređen na reformu zdravstvenog sektora. Profesor američke političke istorije Alen Lihtmen međutim smatra da je to moralo da se promijeni.

"Barak Obama je morao da napravi zaokret i usredredi se na ekonomiju. Morao je da ubijedi Amerikance da stvarno brine o njhivom problemima”.

Veliki broj zakonodavaca iz Republikanske stranke ističe da je predsjednik trebalo prije godinu da se usredsredi na poslove, a ne na zdravstvenu zaštitu.

"Politika nema veze samo sa onim šta kažete, već i šta uradite. Tako da će biti interesantno vidjeti da li će predsjednik narednih dana i nedjelja sprovesti riječi u djela”, kazao je republikanski senator iz Teksasa Džon Kornin.

Predsjednik Obama je međutim zatražio od zakonodavaca da ne odustaju od reforme zdravstva.

"

<!-- IMAGE -->

Ne odustajte od reforme. Ne sada. Ne kada smo tako blizu. Treba da pronađemo način da sarađujemo i završimo taj posao za američki narod”.

Predsjednikova popularnost je značajno pala od kad je stupio na položaj prošle godine. Profesor Lihtmen ističe da je njegova, kao i politička budućnost Demokratske stranke, i dalje nepoznata.

"Dobra ekonomska situacija nije garant uspjeha na izborima, ali za stranku na vlasti loša ekonomija garantuje poraz”.

Ukoliko Obama ispuni sinoćnje obećanje, privreda će mu svakako biti najveći prioritet u drugoj godini mandata.

XS
SM
MD
LG