Linkovi

Iran: Pogubljena dvojica aktivista


Iran: Pogubljena dvojica aktivista
Iran: Pogubljena dvojica aktivista
<!-- IMAGE -->

Iranske vlasti su saopštile da su pogubljena dvojica osumnjičenih članova antivladine grupe zbog zavere za svrgavanje islamističke vlade.

Iranski državni mediji objavili su da je nad Muhamedom Rezom Ali Zamanijem i Arašom Rahmanipurom danas izvršena kazna vešanjem. To je prva objavljena smrtna kazna nad iranskim disidentima od demonstracija posle spornog reizbora predsednika Mahmuda Ahmadinedžada prošlog juna. Teheranski tužilac Abas Džafari Daulatabadi izjavio je da su njih dvojica priznali da su planirali atentate i bombaške napade kao i pripadništvo promonarhističkom Kraljevskom udruženju Irana.

Teheran optužuje tu grupu za bombaški napad na džamiju u gradu Širazu u kojem je poginulo 13 ljudi. Daulatabadi nije spomenuo da su dvojica disidenata bila uključena u proteste protiv spornih junskih izbora. Medjutim, neki iranski državni mediji opisuju pogubljenje kao deo gušenja protesta od strane iranske vlade. Tužilac Daulatabadi saopštio je takodje da će sledeća grupa demonstranata biti izvedena pred sud narednih dana ali nije rekao o koliko osoba se radi.

XS
SM
MD
LG