Linkovi

Medlin Olbrajt: NATO nije filantropsko udruženje nego vojna alijansa


Medlin Olbrajt: NATO nije filantropsko udruženje nego vojna alijansa
Medlin Olbrajt: NATO nije filantropsko udruženje nego vojna alijansa

Da li su Evropska unija i NATO organizacije koje su konkurenti jedna drugoj ili partneri, da li se sa dvije strane okeana može naći zajednički razlog jedinstvenom djelovanju, neka su od pitanja koja su postavljena tokom susreta nekadašnje američke državne sekretarke, a sada predsjedavajuće grupe eksperata za transformaciju NATO-a, Medlin Olbrajt, sa članovima spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta.

<!-- IMAGE -->

Uz ovo, bilo je riječi i o budućim članicama vojnog saveza sa Zapadnog Balkana kojima je poručeno - vrata NATO-a su otvorena, a uslovi poznati.

Kao diplomata rijetko bogatog iskustva, bivša američka državna sekretarka je u Brisel došla sa namjerom da otvoreno razgovara o problemima, kojih su svjesni sa obje strane Atlantika, a odnose se na prečestu ulogu takmaca, a suviše rijetko saradnika NATO i Evropske unije. Uz funkciju koja joj je povjerena, predsjedavajuće ekspertne grupe za razvijanje novog
strategijskog koncepta Alijanse, ona je u Briselu slušala i govorila o obje strane evro-atlantske medalje.

Član Evropskog parlamenta iz Poljske, grupa narodnjačkih partija, Jarek Sarjuz-Volski je izneo svoj stav:

“U pitanju je vrlo slab dijalog, ako ga uopšte ima. Dvije strane ignorišu jedna drugu. Kada sam slušao debatu u Edinburgu prije dva mjeseca, shvatio sam da se vrlo malo zna i brine oko toga šta je učinjeno sa evropskom sigurnosnom strategijom. Sada imamo dva papira na stolu, nedavno osvježenu evropsku sigurnosnu strategiju i novi strategijski koncept NATO-a, koji ignoriše rad Unije i ja ne mislim da je riječ o stvari koja zaslužuje aplauz".

Medlin Olbrajt, predsjedavajuća grupe eksperata za transformaciju NATO-a je rekla:

"Ja vjerujem, a riječ je o rezultatu konsultacija koje smo već imali, da zaista imamo problem sa utrkivanjem, i to sve u vremenu nedovoljnih neophodnih resursa, i prekomjernom broju pitanja koja se moraju rješavati. Za mene lično, teško je da vidim utrkivanje jer, umjesto toga, tako mnogo se može učiniti saradnjom".

Terorizam na primjer, za Medlin Olbrajt je, ako ne ključna sigurnosna prijetnja, onda sigurno ona koja zahtijeva snažnu saradnju NATO-a i EU i protiv koje se mora upotrijebiti kombinacija akcija kakvu ta saradnja može pružiti. Slično važi i za partnerstvo Vašingtona i Brisela, kaže Medlin Olbrajt.

"Ja ovdje ne predstavljam američku vladu, ali moram reći da je srednje ime predsjednika Baraka Obame "partnerstvo". I zaista mislim, posmatrajući ga kako radi, da postoji želja za razgovorom i interakcijom i u tom svijetlu primjećujem medju različitim ekpertima dvije strane da shvataju važnost nastojanja da se radi sa drugom stranom kada se bavimo svim ovim pitanjima”.

Član Evropskog parlamenta iz Slovenije, demohrišćanin Alojz Peterle upitao je:

"Kakva su vaša očekivanja, posebno kada je riječ o budućnosti država Zapadnog Balkana"?

"Mislim da je važno zapamtiti da je NATO alijansa demokratija, pa da postoji i odredjeni broj kvalifikacija koje su dio uvjeta koje država moraju ispuniti žele li biti članice Alijanse. Možda se neki od vas još sjećaju kada sam putovala unaokolo 1994. godine dok sam još bila ambasador pri UN, i razgovrala o partnerstvu za mir. Tada smo jasno naglašavali: NATO nije filantropsko udruženje, već vojna alijansa u kojoj države moraju ispunjavati svoje obaveze. Da bi bile u stanju da doprinesu većoj sigurnosti sviju, moraju ispuniti uslove, od kojih su neki da ne unose u NATO neriješena teritorijalna pitanja, te da nad vojskom postoji civilna kontrola. Svi znamo šta su uslovi i ko ih ispunjava. Mislim da treba da se podsjetimo člana 10. NATO sporazuma koji kaže da je Alijansa otvorena za države koje ispune uslove za prijem. Na njima je da to i učine i uz ovo čvrsto stojim iza odluka NATO samita u Bukureštu koji je imao slične poruke", odgovorila je Olbrajt.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, o čemu je bilo dosta pitanja za gošću iz Amerike, ona je rekla kako na stolu ima zanimljivih prijedloga i inicijativa, ali kako NATO ne treba da svu svoju snagu fokusira samo na to pitanje - tu su i odnosi sa Kinom i ostalima. Rusija jeste jedna od ključnih tačaka NATO pažnje, ali ne i jedina, rekla je Olbrajt.

XS
SM
MD
LG