Linkovi

Server: Odluka MSP o Kosovu - poslednja nada Beograda


“Odluka Medjunarodnog suda pravde o Kosovu je poslednja velika nada Beograda”, kaže u razgovoru za naš program potpredsednik Američkog instituta za mir, Danijel Server. Server se prvo osvrnuo na razvoj američko-srpskih odnosa u protekloj godini.

Server: Odnosi SAD i Srbije se kreću u dobrom pravcu. Ako ostavimo po strani Kosovo, Beograd saradjuje u pogledu nekih važnih pitanja, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Što se tiče SAD, one neće dozvoliti da se kosovsko pitanje ispreči na putu dobrih odnosa dve zemlje. U odnosu na severno Kosovo, Srbija nastoji da zadrži kontrolu nad tim regionom i u tome izgleda da je uspešna, jer joj se niko iz medjunarodne zajednice ne suprotstavlja. Mislim da je Beograd veoma odlučan da zadrži de-fakto kontrolu nad severnim delom Kosova. Medjunarodna zajednica će najverovatnije ostati pri dosadašnjem stavu jer ne želi probleme, ne želi da pothrani nezadovoljstvo Albanaca na Kosovu i u oblasti Preševa, a ni Srba. U svakom slučaju, krajnji cilj Beograda je da dodje do podele i odvajanja tog dela Kosova.”

Glas Amerike: Beograd pridaje veliku važnost odluci Medjunarodnog suda pravde o legalnosti statusa Kosova?

Server: “To je poslednja velika nada Beograda. Teško je predvideti kakva će biti odluka suda. Neki kažu da bi mogla da bude neodredjena i podložna raznim interpretacijama. Medjutim, i kao savetodavna odluka, ona bi mogla da utiče na stav zemalja koje se još nisu opredelile o nezavisnosti Kosova. Drugim rečima, ako bi ta odluka išla u prilog Beograda, dovela bi do odlaganja ili prekida daljeg priznavanja nezavisnosti Prištine i suprotno, ako bi odluka išla u prilog Prištini, došlo bi do daljeg priznavanja nezavisnosti Kosova. Uprkos svemu, ne verujem u mogućnost da bi Beograd mogao ponovo da zavede svoju upravu u oblastima Kosova sa albanskom populacijom.”

Glas Amerike: Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova. Kako bi to moglo da se odrazi na odnose Podgorice sa Beogrdom i drugim zemljama u regionu?

Server: “To će zavisiti od Srbije. Srbija može da ignoriše to pitanje, upravo kao što je to učinila u pogledu odluke SAD. Drugim rečima, Beograd će morati da odlući da li će dozvoliti da to pitanje utiče na njegove odnose sa drugim zemljama, posebno u regionu, a iznad svega, ako Beograd želi da udje u NATO i EU, moraće da uspostavi i održava dobre odnose sa susednim zemljama.”

Glas Amerike: Kad već govorimo o nezavisnosti, Republika Srpska nagoveštava mogućnost održavanja referenduma o nezavisnosti. Šta mislite o tome?

Server: “Mislim da bi svaki pokušaj u pravcu referenduma uzrokovao ozbiljna reagovanja medjunarodne zajednice i same Bosne i Hercegovine - Bošnjaka, pa i Hrvata, što se ogleda i u nedavnoj kontroverznoj izjavi predsednika Hrvatske Stjepana Mesića. Referendum nije moguć zbog kršenja Dejtonskog sporazuma i zbog činjenice da je Republika Srpska zasnovana na politici etničkog čišćenja. Ukoliko bi RS ipak održala referendum i proglasila nezavisnost - da li bi time to pitanje bilo rešeno? Nezavisnost ne znači mnogo, ako nemate priznanja, a ne znam koje zemlje bi priznale RS. Čak i Beograd nije za održavanje referenduma zbog odnosa Srbije sa EU i SAD.”






XS
SM
MD
LG