Linkovi

EU produžila vojnu misiju u BiH


Danas su evropski ministri doneli odluku da se vojna misija EU u BiH neće okončati, bar ne ove godine, ali će započeti i savjetodavni i trening dio Althee. Na taj način, vjeruje se, Unija nastoji prekratiti čekanje na politički sporazum domaćih lidera, radeći na jačanju sigurnosnih kapaciteta bosanskohercegovačke države.

Današnja odluka evropskih ministara je na tragu ranijeg obećanja o transformaciji vojnog prisustva u želji, kako još uvijek ključni uvjet za odlazak vojske nije postignut - zatvaranje OHR-a, tako se pokušalo dobiti na vremenu. Paralelno sa vojskom, u BiH će uskoro doći i vojni savjetnici i instruktori.

"Althea je bila vrlo uspješna i na njenim rezultatima ćemo uskoro započeti misiiju kojoj je cilj trening i podrška oružanim snagama BiH. Vojni dio misije će se nastaviti nepromijenjen do kraja ove godine," rekla je visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton.

Ministri su iskazali spremnost da se neka vrsta vojnog prisustva produži i nakon ove godine ukoliko to prilike budu zahtjevale. Uz ovo, poslali su više nego jasnu poruku da stoje iza visokog predstavnika i da se odluke gospodina Incka moraju poštovati i primjenjivati svugde u BiH. Ne smije se dovoditi u pitanje njegov autoritet, upozorili su ministri iz Brisela, dajući naglaske budućeg odnosa Unije prema BiH. Ukazano je takodje da ne treba očekivati oštre rezove, niti pritisak, već prije dijalog i rad na onome što je već pokrenuto kao proces:

"U diplomatiji forsiranje stvari nikada ne donosi dobre rezultate. Sa druge strane, treba ići tragom butmirskog procesa, razvijajući ga i mislim da će visoka predstavnica raditi na tome, uz podršku španskog predsjedništva i različitih adresa koje imaju svoju odgovornost ili uticaj kako bi se proces pokenuo naprijed, prema stabilnsti. To je put kojim chemo ići - dijalog, saradnja, šaljući jasnu poruku Bosni i Hercegovini da je neophodno da i oni
preuzmu svoj dio odgovornosti,"
Španski ministar spoljnih poslova i predsjedavajući Savjeta ministara EU, Migel Anhel Moratinos.



XS
SM
MD
LG