Linkovi

3D televizori dominirali sajmom elektronike u Las Vegasu


Ovogodišnjim sajmom potrošačke elektronike, u Las Vegasu, ovde u Americi, dominirali su najnoviji televizori sa trodimenzionalnom slikom i prenosni kompjuteri. Proizvođači se nadaju da bi nove elektronske igračke mogle da podstaknu kupce da ove godine otvaraju novčanike lakše nego prošle.

Sajam je posetilo više od 110 hiljada ljudi. Gotovo svi veći proizvođači televizora pokazali su modele sa trodimenzionalnom slikom, dok krupni zabavni i sportski kanali najavljuju emitovanje takvih programa. Aksel Vusen, iz južnokorejske kompanije LG kaže da je 3D slika vrlo realistična.

"Ako neko nešto baci u vašem pravcu, imate utisak kao da će da udari u vas pa pokušavate da izbegnete," kaže Vusen.

Kompanija Panasonik i druge planiraju da ponude održavanje video konferencija preko Skajpa, kaže predstavnica te kompanije, Emili Barta.

"Uz pomoć Skajpa moći ćete da razgovarate sa drugima sedeći u sobi i gledajući sagovornika na vašem televizoru visoke rezolucije," kaže Barta.

Panasonik takođe planira da ponudi najveći na svetu plazma televizor, širok gotovo 4 metra.

Pažnju kupaca privlačili su i telefoni sa mogućnošću pristupa internetu. Uz pomoć svog operativnog sistema Android, pretraživač Gugl stupio je na to tržište sa svojim novim telefonom Neksus 1.

Mape bazirane na internetu, kao što je MapKvest, uskoro će se pojaviti u mnogim automobilima Forda, Fijata i drugih.

Čitači elektronskih knjiga, kojima je do sada dominirao Amazonov Kindl, dobili su mnoge konkurente - kao što je Skif, koga podržava medijski gigant Herst. Kineska kompanija Hanvon prikazala je jeftin čitač, ali je suočena sa snažnom konkurencijom, kaže potpredsednik te kompanije, Vang Bangđijang.

"Teško je, jer ovde postoje jake, čuvene firme, Kindl i Soni. Ali borićemo se da ipak opstanemo u Americi," rekao je Bangđijang.

Nokia i partneri planiraju da u zemljama u razvoju pokrenu telefonsko plaćanje raznih računa, kaže predstavnik te firme Hiteš Anand.

"U takvim zemljama, da bih platio neki račun moram da sa novcem u ruci dugo čekam ispred nekog šaltera. To može da mi oduzme pola dana, za šta možda neću primiti zaradu," kaže on.

Prikazani su i mnogi novi uređaji za štednju energije, zatim internet radioaparati, laptop kompjuteri i najnovije kamere. Mnogi od njih privukli su veliku pažnju posetilaca sajma, pa se proizvođači nadaju da će se to kasnije ove godine pretočiti u dobru prodaju.

XS
SM
MD
LG