Linkovi

Održana rasprava o Kosovu u SB UN


U Njujorku je u petak održana sednica Saveta bezbednosti UN posvećena situaciji na Kosovu na kojoj je učestvovao i predsednik Srbije Boris Tadić. Šef civilne misije UN na Kosovu (UNMIK) Lamberto Zanijer podneo je redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna o radu misije.

Zanijer je predstavljajući izveštaj izjavio da je situacija na Kosovu uglavnom mirna i stabilna, ali da na severu i dalje postoje tenzije i mogućnost destabilizacije. On je pozvao Beograd i Prištinu da nadju načina da Kosovo učestvuje na medjunarodnim i regionalnim forumima. Zanijer je u sedištu UN-a u Njujorku rekao da su na severu Kosova Srbi bojkotovali lokalne izbore, ali da su južno od Ibra učestvovali na izborima u većem broju nego ranije.

Na severu Kosova, prema njegovim rečima, bilo je povećanih napetosti i zbog problema sa snabdevanjem strujom, izrazivši nadu da postoji mogućnost sklapanja sporazuma vezanog za aktivnosti Kosovske elektroenergetske korporacije i Elektroprivrede Srbije. Šef UNMIK-a je rekao da je malo napretka ostvareno u formiranju multietničkih sudova na severu Kosova i da bi konstruktivnu ulogu trebalo da imaju obe strane, dodajući da su odnosi UNMIK-a sa kosovskim vlastima poboljšani.

"Verujem da 2010. Može biti godina rešenja, uspeha i mira, u kojoj ćemo rešiti pitanje statusa Kosova i Metohije, u skladu sa međunarodnim pravom i na način koji doprinosi napretku regionalnih prioriteta, kao što je članstvo u Evropskoj uniji," izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić učestvujući na raspravi u Savetu bezbednosti.

Tadić je podsetio je da je Generalna skupština UN zatražila mišljenje Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova u skladu sa međunarodnim pravom. Kada Sud donese odluku, kreiraće se mogućnost za napredovanje i verujemo da je dijalog najefikasnije sredstvo za postizanje održivog rešenja, obostrano prihvatljivog rekao je Tadić. On se takodje osvrnuo na traženje konačnog rešenja za sever Kosova.

"Kreiran od takozvane Međunarodne civilne kancelarije, ovaj plan naglašava određen broj koordiniranih akcija, kako bi se srpskom stanovništvu, koje je većinsko na severu Kosova, nametnulo prihvatanje jednostrano proglašene nezavisnosti," upozorio je Tadić.

Ukoliko se pristupi izvršenju ovog projekta, rekao je Tadić, Srbija će opravdano očekivati od KFOR-a i Euleksa da zaštite srpsku zajednicu na severu Kosova od takve agresivne namere, mada se nada da neće doći do toga. Prema rečima predsednika Srbije Ujedinjene nacije ostaju nezamenjivi činilac na Kosovu i zato je važno da Savet bezbednosti nastavi podršku prisustvu UNMIK, kao osnovnom činiocu mira i stabilnosti.

Savetu bezbednosti UN obratio se i ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni. On rekao rekao da je kosovska nezavisnost nepovratna i da će tako i ostati ne samo zbog Kosova već i zbog održive regionalne bezbednosti:

"Kosovo je spremno da poboljša odnose i sa Republikom Srbijom. Dijalog medju našim zemljama se može odvijati o mnogim pitanjima od zajedničkog interesa i samo na ravnopravnoj osnovi, izmedju dve nezavisne i suverene države", rekao je Hiseni i istakao da Priština odbija bilo kakve pozive za ponovni početak pregovora o statusu Kosova. Hiseni je ocenio da protekla godina bila veoma uspešna na brojnim poljima i da je kompletiran proces učlanjenja u MMF i Svetsku banku.

Govoreći o procesu koji se vodi pred Medjunarodnim sudom pravde, Hiseni je rekao da Kosovo ima puno poverenje u tu instituciju. Hiseni je zaključio da je prioritet Vlade Kosova negovanje dobrosusedskih odnosa sa svim susedima, uključujući tu i Srbiju

Većina predstavnika država članica Saveta bezbednosti UN ocenila je da je na Kosovu u prethodna tri meseca ostvaren napredak i pozdravila dobru organizaciju lokalnih izbora 15. novembra, ali i pozvala Prisstinu da dalje radi na unapredjenju prava manjina i povratku izbeglica.

Francuski ambasador u UN Žerar Aro pozvao je Beograd da nastavi saradnju sa Euleksom na Kosovu i izrazio uverenje da će Srbija nastaviti da zauzima konstruktivnu poziciju. On je takodje pozvao vlasti u Prištini da se više založe na uspostavljanju vladavine prava i unapredjenje prava manjina. Britanski ambasador Mark Lual Grant rekao je da je u prethodnom periodu ostvaren značajan napredak i da je saradnja sa Euleksom korisna za sve zajednice na Kosovu.

Predstavnica Sjedinjenih Država Rozmari Dikarlo rekla je da je u poslednje dve godine Kosovo priznalo 65 država i čestitala kosovskim vlastima na dobroj organizaciji lokalnih izbora. Ona je istakla da raduje
učešće Srba na izborima i izrazila nadu da će oni to činiti i na svim budućim izborima na Kosovu.

Dikarlo je naglasila da je nezavisnost Kosova nepovratna i da Kosovo nastavlja svoj put ka EU i drugim organizacijama, dodavši da će SAD nastaviti to da podržaju. Govoreći o situaciji na severu Kosova, Dikarlo je rekla da "nelegalne institucije sa severa Kosova, koje datiraju još od 1999. godine, i dalje predstavljaju pretnju po bezbednost" i apelovala na Srbiju da se ugleda na primere pomirenja u različitim delovima Kosova.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin pozvao je UNMIK i Euleks da vode računa da u svom radu moraju da budu statusno neutralni i dodao da bi dalja destabilizacija već nestabilne situacije bila pogubna za region.
"Slažemo se sa upozorenjem predsednika Srbije Tadića da je plan o takozvanom konačnom rešenju za sever Kosova neprihvatljiv", rekao je Čurkin, dodavši da se Rusija protivi daljoj destabilizaciji prilika na Kosovu.

Kineski ambasador Džang Jesuej istakao je da njegova zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije na Kosovu i izrazio nadu da će UNMIK nastaviti da igra važnu ulogu na Kosovu. Džang je apelovao na sve strane da uspostave dijalog kako bi se došlo do prihvatljivog rešenja.





XS
SM
MD
LG